Staking raakt supplychain van label industrie

Staking raakt supplychain van label industrie

De staking in de Finse UPM papierfabrieken raakt inmiddels ook de label industrie. FINAT, de Europese vereniging voor fabrikanten van zelfklevende etiketten en aanverwante producten en diensten, geeft aan dat de staking leidt tot ernstige problemen voor de doorlooptijden van Europese labelverwerkers.

3 maanden of langer

Uit heel Europa krijgt FINAT berichten dat de levertijden voor op papier gebaseerde etiketmaterialen zijn gestegen tot 3 maanden of langer. Sommige labelprinters en grondstofleveranciers zijn gedwongen om prioriteit te geven aan de verdeling van leveringen aan klanten, nu de voorraden grondstoffen bijna uitgeput raken.

Vraag blijft stijgen

De vraag naar zelfklevende etiketten en smalbaan verpakkingsmateriaal piekte al tijdens de Covid19-crisis, maar met de snelle algemene economische opleving sinds vorig jaar, is de vraag blijven stijgen in 2022.

Treft meerdere sectoren

Het gebrek aan beschikbaarheid van etiketten en verpakkingen zal waarschijnlijk een groot aantal sectoren van de eindconsumentenindustrie treffen, zoals voedsel en dranken, gezondheid en persoonlijke verzorging, medische en farmaceutische producten, chemicaliën, logistiek en detailhandel, consumentenelektronica, auto-industrie en andere sectoren, waardoor het algemene economische herstel wordt geschaad.

Grote zorgen over afhankelijkheid

FINAT-directeur Jules Lejeune zegt: ‘Tot Kerstmis hoopten we dat de onderbrekingen in de aanvoer een tijdelijk aanpassingsfenomeen zouden blijken te zijn, maar de huidige situatie toont de kwetsbaarheid aan van een hele sector die al op de limieten van zijn beperkte capaciteit werkt, van een enkel incident zoals een vakbondsstaking. Gezien de huidige doorlooptijden is het nu waarschijnlijk dat we deze tekorten voor de rest van het jaar het hoofd kunnen bieden, met verstrekkende gevolgen voor de algemene economie. De afgelopen dagen heb ik opmerkingen ontvangen van leden uit heel Europa die zich allemaal grote zorgen maken over de afhankelijkheid van de toeleveringsketen van slechts een paar belangrijke leveranciers. We roepen alle betrokken partijen op om alles in het werk te stellen om zowel op korte als op lange termijn te zorgen voor een duurzame aanvoer van etiket- en basispapier.’

Bron: FINAT

Artikel delen