Over vijf maanden verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie en verandert de manier van handel waarschijnlijk aanzienlijk. Naar verwachting is de overgang voor de 35.000 mkb’ers het grootst, zeker als er geen overgangsperiode komt, stelt de Nederlandse douane.
Veel ondernemers hebben nog geen ervaring met zaken doen met een land dat geen onderdeel is van de Europese Unie, een zogenaamd Derde land, en zijn niet bekend met de douaneformaliteiten die hiermee gemoeid zijn. De webpagina douane.nl/brexit en de Douane flowchart maken volgens de Nederlandse douane inzichtelijk welke douanevoorbereidingen ondernemers moeten treffen op Brexit.
Belangrijk en een eerste stap van een goede voorbereiding is in het bezit te komen van een EORI-nummer (zie eerder bericht van 8 oktober jl.).
Stil staan bij de grens
Op dit moment vullen ondernemers twee of drie formulieren in om goederen te exporteren of te importeren. Na de Brexit zijn dit er naar verwachting minstens zeven. Als ondernemers niet alle papieren op orde hebben en er geen overgangsperiode komt, staan zij vanaf 30 maart 2019 stil bij de nieuwe grens.
Aanvullende voorbereidingen
Afhankelijk van het soort handel met het Verenigd Koninkrijk, krijgen sommige ondernemers te maken met een keuringsplicht waarvoor certificaten van de NVWA en ILT nodig zijn. De Brexit Impact Scan geeft ondernemers inzicht of dit voor hen aan de orde is.
Toolkit
De Douane heeft ook een toolkit ontwikkeld voor ondernemers in de verpakkingsindustrie.