Oproep Douane aan verpakkingsindustrie

Met 172 dagen tot Brexit is er één ding vrijwel zeker: op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU. Hierdoor lopen onder andere ondernemers in de verpakkingsindustrie het risico dat zij op 30 maart geen zaken meer kunnen doen met het Verenigd Koninkrijk als zij niet de juiste voorbereidingen treffen én er geen overgangsperiode komt.

Brexit kan vooral voor midden- en kleinbedrijven tot ernstige financiële consequenties leiden. Ondernemers die niet de juiste papieren hebben, kunnen letterlijk voor een dichte slagboom komen te staan. Ruim 35.000 ondernemers, vooral mkb’ers, komen door Brexit voor het eerst in aanraking met de Douane door het exporteren uit of importeren naar de EU. Het is dus belangrijk dat deze bedrijven de benodigde voorbereidingen treffen. De Douane raadt om die reden bedrijven in de verpakkingsindustrie aan om een EORI-nummer aan te vragen en de Brexit Impact Scan te doen.

EORI-nummer aanvragen

Voor veel mkb’ers is zakendoen met een ‘derde land’ nieuw. Ongeacht de aard en omvang van de handel, heeft iedere ondernemer hiervoor een EORI-nummer nodig. Dit nummer is gratis aan te vragen via Douane.nl/brexit. De doorlooptijd bedraagt ongeveer een week. Voor vragen over dit nummer en overige douanezaken is de Nationale Helpdesk Douane bereikbaar op 088 - 156 6655.

Brexit Impact Scan geeft mkb’ers advies

Import, export, verse producten, textiel, iedere dag of twee keer per maand. De manier waarop Nederlandse ondernemers zakendoen met het Verenigd Koninkrijk verschilt enorm. Dit geldt ook voor de benodigde voorbereidingen op de Brexit. De Brexit Impact Scan brengt de persoonlijke situatie van ondernemers in kaart en geeft aan welke Douane-voorbereidingen en certificaten nodig zijn, luidt de toelichting van de Douane.

Reacties

Reactie toevoegen

Gerelateerd nieuws

woensdag 25 januari 2012