De chemische industrie staat voor een uitdaging. De sector moet voor 2050 het gebruik van fossiele grondstoffen omzetten naar een groene variant. De enorme hoeveelheid groene grondstoffen die daarvoor nodig is, is momenteel vooral afkomstig uit de landbouw en andere natuurlijke reststromen, met name uit suikers uit suikerbieten of suikerriet. Echter, deze toepassing vraagt onder meer veel landbouwoppervlakte. De Nederlandse start-up Recell komt met een alternatief voor deze suikers.
Recell haalt de cellulozevezels uit afvalstromen die niet te recyclen zijn en zodoende worden verbrand, zoals papier en karton of toiletpapier uit waterzuiveringen. Omdat dit materiaal al is bewerkt door de papier- en kartonindustrie kan dit niet meer worden gerecycled om nieuw papier of karton van te maken. De Nederlandse start-up maakt uit die cellulose glucose, wat als grondstof voor bioplastics kan dienen, stelt het bedrijf.
Tekst gaat verder onder de foto.
Cellulosevezels. (Foto's: Recell)
Bioplastics
Recell opende vorig jaar haar demofabriek in Leek om te laten zien hoe de technologie werkt. De installatie in de fabriek kan naar eigen zeggen 100 ton glucose per jaar produceren om door de chemische industrie bioplastics van te maken. Deze fabriek verhuist nu naar Engeland om de technologie te demonstreren. Dit vanwege de toenemende vraag naar het vergroenen van de chemie aldaar. Het plan is om in Nederland een fabriek te bouwen die in geleidelijke stappen uiteindelijk 50.000 ton glucose per jaar kan produceren.