Ultrapak lanceert Sealpac F-serie: een revolutie in thermovormen
Ultrapak in Nijkerk presenteerde in een grootschalig open huis de nieuwste ontwikkelingen in verpakkingsmachines. Centraal stond de lancering van de Sealpac F-serie thermoformer, een revolutionaire machine die is ontwikkeld als high end verpakkingsmachine voor de kaas- en vleesindustrie. Naast deze innovatie werden ook andere machines van Sealpac en merken zoals Laferpack, Fillfast Qupaq, Fortress, Provisur en Redpack getoond.
‘Sealpac heeft ruim tien jaar aan de F-serie ontwikkeld’, vertelt Peter Roorda, sales manager Ultrapak. ‘De eerste prototypes werden bij enkele bedrijven getest en na een jaar weer weggehaald en verbeterd. De testlocaties vonden dat niet leuk, want ze moesten weer hun eigen machine gaan gebruiken, terwijl de Sealpac machine erg goed beviel. Maar de eigenaren van Sealpac willen een perfecte machine afleveren. Zij hebben een bepaalde filosofie waar het doel onder meer is om de Cost Of Ownership naar nul te brengen. Dat betekent dat er nagenoeg geen stilstand is en onderhoud nodig is. Zo heeft de aandrijfketting bijvoorbeeld een automatisch aanspansysteem die ervoor zorgt dat de spanning links en rechts altijd gelijk is, waardoor de folie altijd goed en gelijkmatig over de baan gaat en de slijtage van de ketting tot een minimum wordt beperktt. Verschillende innovatieve technieken en duurzame bouw zorgen dat deze machine iets duurder uitvalt, maar dat verdien je ruimschoots terug door de snelle ombouw, weinig onderhoud en dat stilstand en uitval tot een minimum zijn beperkt.’
De nieuwe Sealpac F-serie thermoformer
De Sealpac F-serie ziet er met zijn roesvrijstalen beplating en verschuifbare afdekplaten van buiten futuristische uit. Zeker als je hem vergelijkt met de traditionele thermoformmachines de Sealpac Pro en Sealpac RE. Hier staat de machine van de toekomst. Dat geldt ook voor de binnenkant. De machine is volledig servogestuurd. Een opvallend deel waar wel een minimum aan perslucht wordt toegepast, is de zelfcorrigerende invoer waar twee blaaspunten meten of de aanvoerunit de folie recht invoert in de machine. Als één van de twee blaaspunten geen tegendruk ondervindt, weet de invoer dat die moet bijsturen. Dat folie in het begin of achteraan scheef in de ketting zit of er uit loopt, is hiermee uitgesloten. Naast het folie-invoersysteem heeft ook de topsealfolie-unit dit meetsysteem, zodat folierollen met een onregelmatigheid erin, geen invloed hebben op het sealen van de topfolie.
Handig verschuifbare kappen bovenop de machine maken de toegankelijkheid maximaal bij het vormstation en de voorverwarmingsunit. Voor het wisselen van deze zware units is een wisselwagen ontwikkeld. Die maakt het onderhoud of het omstellen van de machine een stuk eenvoudiger.
Het onderliggende hefsysteem is ook servo gestuurd zodat een lagere of hogere schaal zo automatisch snel gerealiseerd is zonder het inleggen of toevoegen van inzetstukken. Ook het uitsnijden van de tray’s is servogestuurd. Dat geldt voor zowel de dwarsversnijding als de rolschaarversnijding. Tot slot past de uitvoer van de traytjes zich automatisch aan op de trayhoogte waardoor de gevulde traytjes soepel de uitvoerbaan opgaan.
Toegankelijkheid
De afwikkelunit die de restfolie na het snijden op rollen wikkelt is bij de F-serie 90 graden gedraaid. Dit heeft als voordeel dat de rollen aan de bedieningszijde is te vervangen. Dat geldt overigens voor alle wisselonderdelen; ze zitten allemaal aan de bedieningszijde wat het gebruiksgemak verhoogt. De afwikkelunit is ook eenvoudig wegklapbaar, zodat de technische dienst eenvoudig een rolschaar wissel kan uitvoeren. Alles is gericht op snel en ergonomisch ombouwen. Hoe sneller de machine weer klaar is voor gebruik, hoe lager de stilstandskosten zijn.
‘De snelle F-serie met zijn maximale snelheid van 20 takten per minuut is toekomstbestendig gebouwd om jarenlang optimaal te presteren zonder op volle capaciteit te draaien, want machines voor en achter deze machine zijn minder snel. Dat zorgt voor lage onderhoudskosten’, aldus Frank Benus, directeur Ultrapak.
Ultrapak’s brede portfolio
Naast de Sealpac F-serie toonde Ultrapak ook andere machines van gerenommeerde merken zoals Laferpack, Fillfast Qupaq, Fortress, Provisur en Redpack. Deze merken bieden een breed scala aan oplossingen, van etiketteermachines tot slicers en metaaldetectoren. ‘We hebben onze showroom volledig ingericht als demoruimte, waarbij verschillende machines live in werking te zien waren,’ aldus Frank Benus.
Ultrapak had de focus niet alleen op de F-serie, maar ook op andere populaire modellen zoals de Sealpac Pro en Sealpac RE, die eveneens tijdens het open huis werden gedemonstreerd. ‘De Sealpac RE was uitgerust met een slicer en etiketteermachine, zodat we een volledige productielijn konden laten zien.’
Innovaties in verpakkingsmaterialen
Een andere belangrijke trend die tijdens het open huis aan bod kwam, is de verschuiving naar duurzamere verpakkingsmaterialen. ‘We zien steeds meer vraag naar mono-materialen en oplossingen die plasticreductie mogelijk maken,’ vertelt Benus. Een voorbeeld hiervan is het EasyLid-concept, ontwikkeld in samenwerking met Naber Plastics. Dit systeem combineert een hermetische afdichting en hersluitbaar deksel in één afdichtingsproces, wat zorgt voor een aanzienlijke vermindering van plasticverbruik. ‘Dit innovatieve systeem hebben we al toegepast bij producten zoals geitenkaasbolletjes van Bettine en kruidenboter van Jacque, die nu in de schappen van Albert Heijn liggen,’ zegt Benus trots.
Kracht door service
Een belangrijk aspect dat Ultrapak onderscheidt van concurrenten, is volgens Benus de sterke focus op service. ‘Wij geloven dat een goede service het verschil maakt. Ons team van 15 service-engineers staat altijd klaar om snel in te grijpen bij eventuele storingen. Dit is essentieel, vooral voor onze klanten die werken met supermarkten en geen stilstand kunnen veroorloven,’ zegt hij. ‘Onze onderdelenvoorraad is altijd goed gevuld, en als er iets ontbreekt, kunnen we snel schakelen met onze fabrikant in Duitsland.’
Nieuwste technologieën
Het open huis van Ultrapak bood een unieke kans om de nieuwste technologieën in de verpakkingswereld van dichtbij te zien. Van de geavanceerde F-serie thermoformer tot duurzame verpakkingsoplossingen zoals EasyLid, het evenement benadrukte hoe Ultrapak zich positioneert als een voorloper in de industrie. Met een sterke focus op service en innovatie blijft het bedrijf zijn klanten ondersteunen in een snel veranderende markt.
Fotografie: Femke Termaat – Jansen | Verformd Design
Ultrapak in Nijkerk
Sinds 2017 is Ultrapak gevestigd in Nijkerk, na jarenlang vanuit Dronten te hebben geopereerd. ‘Het bedrijf is 30 jaar geleden begonnen als de eerste Sealpac-agent en sindsdien zijn we samen met Sealpac gegroeid,’ zegt Benus. De verhuizing naar Nijkerk was een strategische keuze om dichter bij het midden van het land te zitten, wat het bereik en de servicecapaciteit van het bedrijf heeft vergroot.
Meer artikelen
Gerelateerde artikelen
Hubert Verheul: ‘Ladingstabiliteit én duurzaamheid is een uitdaging voor eindverpakken’
In de wereld van eindverpakken hebben de laatste jaren ingrijpende ontwikkelingen plaatsgevonden....
Panhuijsen introduceert efficiënte PaperPro 100 verpakkingsmachine
Met de feestdagen voor de deur is de PaperPro 100 volgens Panhuijsen Verpakkingen de juiste keuze...
De optimale verpakkingslijn door klantspecifieke oplossingen
Een hoogviscoos product op een duurzame manier heet afvullen, koelen en overgieten in kleinere...
VM nieuwsbrief
- Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
- Techniek, duurzaamheid, design en meer
- Gratis in jouw inbox