Conditie versus tijd gebaseerd onderhoud
TBM is te vergelijken met het kilometerafhankelijke onderhoud van uw auto. Na elke 40.000 kilometer vervangt u bijvoorbeeld de olie en na elke 50.000 kilometer de aandrijfriem. Hierbij kijkt u dus niet naar de kwaliteit en conditie van de olie of aandrijfriem. Een nadeel hiervan is dat u een ‘stuk’ levensduur weggooit en dit is toch geld. CBM kunt u vergelijken met het vervangen van uw autobanden. Dit doet u zodra het profiel minder is dan drie millimeter en niet eerder. Met dit onderhoudsconcept gooit u dus geen ‘stuk’ levensduur weg.
Risico’s van op draaiuren gebaseerd onderhoud
Bij TBM vormen veranderende omgevings- en procesfactoren een risico. De omgevingscondities (zoals temperatuur of luchtvochtigheid) kunnen veranderen en er kan een verhoging van de belasting of draaisnelheid van de machine plaatsvinden. Dit zijn factoren die een positieve of negatieve impact hebben op de levensduur, maar met TBM vaak aan uw aandacht ontsnappen. Bovendien zal de leverancier van de onderdelen voor de assemblage van uw machine altijd een veilig advies geven. Kortom: eerder onderdelen vervangen dan misschien nodig is.
Voordelen van op conditie gebaseerd onderhoud
Mechanisch onderhoud op basis van conditie biedt een aantal voordelen. Het is financieel aantrekkelijker, doordat er geen onderdelen worden vervangen die nog goed zijn. Bovendien voorkomt dit onnodige stilstand van uw machine en ook dat bespaart weer geld. De conditie van een machine inspecteren vindt plaats door menselijke waarneming, conditiebewaking met een meetsysteem of het beoordelen van procesgegevens. Daarbij is het de uitdaging om de inspectie zo in te richten dat deze minimale impact heeft op uw productietijd en/of machinebeschikbaarheid. Een deel van de inspectie kan plaatsvinden met een draaiende machine. Bovendien kan de inspecteur zo notie nemen van de trillingen en het geluid van de machine.
Het ideale onderhoudsconcept per machinedeel
Waar mogelijk zet Veldkamp bij voorkeur CBM in, omdat dit het meest rendabel is. Toch zijn er situaties waarin dit onderhoudsconcept niet wenselijk óf mogelijk is, zoals bij wettelijke verplichtingen. Ook is bij grote machines de impact van het stopzetten in relatie met de opstarttijd een belangrijke afweging. U wilt tenslotte de beschikbaarheid van uw machine verhogen, de HoTT (Hands on Tool Time) verlagen én hiermee de onderhoudskosten per eenheidsproduct beperken. Daarom is het slim om per machinedeel te bepalen wat het ideale onderhoudsconcept is, door te kijken naar welke inspectiemogelijkheden, kritische slijtdelen en eventuele risico’s er zijn. Met een gedegen onderhoudsplan weet u precies wat u nodig heeft. Veldkamp helpt u graag hierbij.
Wilt u meer weten?
Voor meer informatie kunt u natuurlijk terecht bij de specialisten van Veldkamp. Zij beantwoorden al uw vragen en/of komen graag bij u langs om per machine te bepalen welk onderhoudsconcept het efficiëntst is. Neem vrijblijvend contact op via +31 (0) 572 35 37 35 of info@veldkamp.com.