Twee oppakpunten
De palletiseerlijn van Robertpack begint bij een wrijvingsloze aanvoerband die als buffer dient. Als het nodig is, kan deze “no pressure” band zo’n tien trays bufferen. Vervolgens voert een korte formeerband de trays één voor één richting een verdeelband bij de vierassige Yaskawa robot.
Die verdeelband en een pusher zetten de trays over op twee verschillende oppakpunten voor de robot. Het ene oppakpunt is voor trays die worden opgepakt aan de korte zijde en bij het tweede oppakpunt is de afname aan de lange zijde van de tray.
Zo kunnen er eenvoudig verschillende pakpatronen worden gerealiseerd zonder de trays vooraf te draaien. Als er voldoende trays staan, schuift een pusher de verzamelde trays op een plaat van de robotgrijper. Deze speciaal door Robertpack voor Avandis ontwikkelde grijper klemt de trays vast en zet ze met een vloeiende beweging over op de pallet.
De grijperplaat schuift onder de trays vandaan en de grijper gaat snel weer op weg naar de volgende lading. Met 14 trays per minuut vult het robotsysteem uiteenlopende palletformaten, zoals Europallets, Blokpallets en Chep-pallets. Als een pallet vol is, gaat deze met een heftruck richting de palletwikkelaar.
De “geboorte” van Erick
‘Op 1 november 2021 kwam Erick ter wereld’, grapt Eddy Oldeman, accountmanager bij Robertpack. En hij wijst naar het naamplaatje op het veiligheidshek rondom de robot. Het is de installatiedatum van de robot die vernoemd is naar operator Erick die voorheen de trays met de hand op de pallet plaatste en inmiddels is gepromoveerd tot operator van de robotlijn. ‘We hebben voor deze robot gekozen vanwege de hoge payload en nauwkeurigheid en het grote bereik’, vult Oldeman aan.
Over de installatie is Edward Peereboom zeer tevreden: ‘De Factory Acceptance Test bij Robertpack in Zwolle verliep soepel. Ik ging met een goed gevoel naar huis. Drie weken later werd de robot geïnstalleerd in Zoetermeer en getest.’ Deze Site Acceptance Test verliep goed, vertelt Peereboom. ‘De lijn ging naadoos in bedrijf. Twee Robertpack-mede[1]werkers waren twee weken aanwezig voor het finetunen van het systeem. Daarnaast zorgden zij voor de opleiding van de operators en de begeleiding van de monteurs.
Het is een complexe lijn, want we hebben te maken met 68 palletvarianten en verschillende trays die met folie zijn geseald en trays zonder folie, waarbij een hogere kartonnen rand de blikjes bij elkaar moet houden. Er zaten veel uitdagingen in dit project.’
Nazorg en service
Eén van de eerste storingen op de robotlijn werd veroorzaakt door een uitstekend flapje van de trays. Een sensor in de robotlijn reageerde hierdoor verkeerd, waardoor de robot de weg kwijt raakte. ‘Dit soort storingen worden snel opgepakt door Robertpack’, vertelt Peereboom. ‘Door filmpjes op te sturen en met telefonische ondersteuning komt het bedrijf altijd met een oplossing.
Via een VPN-verbinding kunnen ze snel aanpassingen in de software doorvoeren.’ Daarnaast biedt Robertpack een service aan om na de installatie de machine te monitoren en de OEE te verhogen (overall equipment effectiveness). ‘Wij gebruiken hiervoor onze P@ckServ software’, vertelt Tom Niens, manager operations bij Robertpack. ‘Uit de verzamelde data volgt een analyse, waarmee we heel gericht acties kunnen uitzetten. Bijvoorbeeld een veel voorkomende storing die door een operator iedere keer wordt weggedrukt middels een reset, haal je naar boven, zodat je daarop actie kunt ondernemen.’ ‘En het werpt zijn vruchten af’, zegt Peereboom. ‘De OEE is sinds de installatie zo’n 15% gestegen.’
Hoge beladingsgraad
Het automatisch palletiseren houd je ook een spiegel voor’, vertelt Peereboom tot slot. ‘Voorheen staken bij sommige pallets de trays licht over de pallet heen. Bij de robotlijn gaat dat niet, die palletiseert rechttoe rechtaan en alles exact op maat binnen de aangegeven grenzen. De pallets zijn nu optimaal genest, zodat je stabiele pallets krijgt en de geprogrammeerde palletpatronen zorgen voor een hoge beladingsgraad en daarmee lagere transportkosten.’