QR-codes en datamatrix codes zijn allebei 2D-barcodes, ook wel 2D-codes genoemd. Fabrikanten gebruiken beide codes steeds vaker, maar wel op heel andere manieren. 2D-codes creëren enorm veel kansen voor fabrikanten in alle sectoren: van interne track & trace-mogelijkheden en als oplossing tegen vervalsingen, tot het 'uitbreiden' van productverpakkingen om uw merkboodschap te communiceren. Maar wat is het verschil tussen de 2D-codes? Domino legt het u uit.
Datamatrices zijn 2D-barcodes die bestaan uit een raster van zwart-witte (of donkere en lichte) cellen waarin informatie gecodeerd wordt. In tegenstelling tot 1D-barcodes zijn datamatrix codes omnidirectioneel, wat inhoudt dat ze vanuit elke hoek uitgelezen kunnen worden.
Met behulp van een datamatrix codescanner of omnidirectionele scanner kunnen datamatrix codes vanuit elke hoek gescand worden (0-360°). Er zijn smartphonecamera's die datamatrix codes technisch gezien kunnen scannen, maar veel smartphones beschikken niet standaard over deze functionaliteit. Om de informatie te kunnen uitlezen, hebben ze een externe app nodig.
Wat is een QR-code?
QR-codes (Quick Response) zijn ook 2D-barcodes die bestaan uit een raster van zwart-witte (of donkere en lichte) cellen waarin informatie gecodeerd wordt. QR-codes zijn net als andere 2D-codes omnidirectioneel, wat inhoudt dat ze vanuit elke hoek uitgelezen kunnen worden.
QR-codes worden net als datamatrix codes met behulp van speciale QR-codescanners of imaging scanners vanuit elke richting gescand. Ook kunnen QR-codes met een smartphonecamera gescand worden. De afgelopen jaren zijn een aantal smartphonefabrikanten begonnen scanfunctionaliteit voor QR-codes standaard mee te leveren met hun smartphones. Bij klantgerichte toepassingen hebben QR-codes daardoor een streepje voor op datamatrix codes, aangezien gebruikers een code meteen met hun smartphonecamera kunnen scannen, zonder een speciale app.
Welke 2D-code past het beste bij u?
Ondanks hun verschillen kunnen beide codes voor soortgelijke doelen gebruikt worden. Ze kunnen allebei meer gegevens coderen dan traditionele 1D-barcodes, extra informatie bevatten voor interne traceerbaarheid en ingezet worden voor marketingdoeleinden.
In de praktijk worden datamatrix codes echter vooral gebruikt als oplossing voor interne productidentificatie en tegen vervalsingen, terwijl QR-codes de standaard zijn geworden voor de meeste klantgerichte toepassingen.
In de tabel hieronder staan gangbare toepassingen voor beide codes.
Overweegt u om een datamatrix code of QR-code aan uw productverpakkingen toe te voegen en wilt u weten hoe u dit het beste aanpakt? Lees hier verder.