Dankzij de overstap van een kartonnen sleeve naar een bedrukte banderol van Speciaal drukkerij Max. Aarts bespaart Vishandel Klooster tijd, materiaal en magazijnruimte. ‘Een banderol is goedkoper dan een sleeve en het banderolleren met de Bandallmachine is sneller dan het handmatig aanbrengen van een sleeve’, zegt commercieel directeur Jac Tijsen.
Vishandel Klooster is specialist in het roken, verwerken en verpakken van paling, makreel, zalm, haring en forel. Dagelijks vinden diverse bestellingen met verpakte vis hun weg naar de retail. Zowel onder private label als onder het eigen huismerk. Het merendeel van de vis gaat in een skinverpakking. Daarnaast verpakt het bedrijf haar vis ook in MAP-verpakkingen (Modified Atmosphere Packaging). ‘Wij geven de voorkeur aan skinverpakkingen’, zegt commercieel directeur Jac Tijsen. ‘De vis blijft daar netjes in liggen. Bij MAP-verpakkingen gaat het product schuiven en dat ziet er vaak niet mooi uit, en door het transport onderweg is er kans op breuk.’ ‘Een omgevallen krat met 10 verpakkingen en 1,5 kg vis is al snel 50 euro waard. Meestal is het onmogelijk om te achterhalen waar het is gebeurd, dus wij draaien dan voor de kosten op. De kosten bij skinverpakken zijn wel iets hoger dan bij MAP-verpakken, maar indirect besparen we daar klachten en dus geld mee.’
Van sleeve naar banderol
Het verwerken van gerookte vis is arbeidsintensief. Na het pekelen en roken worden de vissen met de hand gefileerd en halfautomatisch verpakt. Hierna werden er voorheen handmatig kartonnen sleeves om de verpakkingen gedaan. Deze sleeves zijn vooraf verlijmd en worden plat aangeleverd. Na het sleeven worden de verpakkingen automatisch geëtiketteerd. ‘Het sleeven is wel te automatiseren, maar daar zijn de aantallen bij Klooster te klein voor’, vertelt Tijsen. ‘In de vishandel heb je te maken met kleine batches. Een automatische sleever rendeert niet. Het gaat vaak om bestellingen van 500 tot 1.000 producten. Een kartonnen sleeve kun je dan beter met de hand aanbrengen. Bij een banderol is dat anders. De Bandall-machine is snel om te stellen naar een ander formaat en we gebruiken één banderolbreedte. Je hoeft dus niet te wisselen van formaat als je een kortere of langere tray gaat banderolleren. En het verwisselen van een rol gaat snel en eenvoudig.’
Meerdere voordelen banderol
Het banderolleren levert Klooster meerdere voordelen op. Het bespaart ruimte in het magazijn en op de werkvloer, want een rol met banderol-etiketten bevat net zo veel etiketten als tientallen dozen met sleeves. Het gewichtsverschil, en daarbij het materiaalverbruik, is ook aanzienlijk. Eén enkele banderol weegt zo’n 2 gram en één sleeve weegt 25 gram. ‘Een ander voordeel van de banderol is dat deze altijd op de juist plek is aangebracht en niet kan gaan schuiven’, zegt Tijsen. ‘Maar het grootste voordeel is natuurlijk dat automatisch banderolleren veel sneller is dan met de hand sleeves om de verpakking schuiven. Het gaat minsten twee keer zo snel. Dat moet ook wel, want wij stellen de eis dat een investering binnen vier tot vijf jaar moet zijn terugverdiend.’ Verder zijn de banderollen, die geleverd worden door Speciaal drukkerij Max. Aarts, niet gevoelig voor vocht.
De Bandall TRCS
Het banderolleer proces verloopt snel en eenvoudig. Operators leggen de verpakte vis op een aanvoerband die de visbakjes naar de Bandall TRCS machine voeren. Het betreft een modulair machineconcept dat, afhankelijk van de gewenste snelheid, één of meerdere banderolleerkoppen heeft. Bij Vishandel Klooster is gekozen voor een dubbelkops uitvoering die een maximale snelheid van 40 verpakkingen per minuut kan verwerken. Een pusher duwt het visbakje de machine in en een tweede pusher brengt het visbakje op de juiste positie. Vervolgens slaat de Bandall-machine de banderol om de verpakking heen, trekt hem strak en sealt de banderol vast en snijdt de folie los van de rol. Daarna duwt de pusher het bakje op de afvoerband.
Mooie merkuitstraling
De bedrukte banderol bevat de nodig productinformatie en zorgt voor een mooie merkuitstraling. Het papieren informatie-etiket, dat later wordt aangebracht, bevat de voedingswaarden, ingrediënten en de tht-datum. Die informatie zou ook inline met de aanwezige thermotransfer printer op de Bandall-machine kunnen worden aangebracht, vertelt Tijsen. ‘Momenteel voegen we de productinformatie later toe. Ten eerste omdat we dan minder vaak van banderol hoeven te wisselen en ten tweede omdat we voor sommige afnemers de verpakte vis moeten invriezen. Een bevroren verpakking is lastiger te banderolleren, want die is glad, daarom voorzien we ze eerst van een banderol en etiketteren we de verpakkingen later, vlak voordat wij ze versturen.’ Terugkijkend op de overstap van sleeve naar banderol is Jac Tijsen zeer tevreden over de verpakkingen en de machine. ‘We besparen veel tijd op de werkvloer en na installatie van de Bandall-machine hebben we geen problemen gehad. Het was slechts de stekker erin doen en draaien maar.’