Ik wil de allerbeste codeerprinters maken

Onder leiding van Meindert de Groot jr. maakt Kortho Coding & Marking uit Katwijk een sprong van mechanische stempelboer naar een Nederlandse producent van hightech codeerapparatuur. Met veel passie voor techniek heeft hij het familiebedrijf omgeturnd naar een succesvol innovator van codeersystemen.

Kortho heeft zich ontwikkeld tot één van de meest innovatieve printerproducenten wereldwijd

20221107-Par-pa-fotografie-Verpakkingsmanagment-Kortho-5543-1‘Ik ben echt een productman, tot het obsessieve aan toe’, zegt Meindert de Groot enthousiast. ‘Het enige waar ik om geef, is de allerbeste codeerproducten maken, hier in Nederland. Mijn doel is dat elke Kortho-printer als de Rolls-Royce van zijn soort wordt herkend. De organisatie en het runnen van mijn bedrijf is daar volledig op ingericht.

Alles moet daarvoor wijken. Daarom hebben we ook een onevenredig groot R&D-budget. Groei en winst zijn geen drijfveren voor mij. De groei die we nu weer meemaken, is dus echt een secundair gevolg. Het heeft nooit als zelfstandig doel op de agenda gestaan.’

Het enige waar ik om geef, is de allerbeste codeerproducten maken, hier in Nederland

Familiebedrijf

Dertien jaar geleden startte Meindert de Groot bij Kortho. Het familiebedrijf, dat in 1926 is opgericht in Amsterdam door dhr. Korthof, begon als leverancier van laboratoriumgereedschappen. In de jaren vijftig nam grootvader Jaap de Groot het bedrijf over. Onder zijn leiding ging het bedrijf codeersystemen produceren in de vorm van mechanische rolstempels. Zijn zoon, Meindert de Groot sr., ontwikkelde vervolgens in de jaren tachtig twee additionele innovatieve codeersystemen: de Kortho Quickcoder en Hotprinters.

Deze systemen stonden aan de basis van een succesvolle periode, waarin het bedrijf uitgroeide tot een wereldspeler in coderen. ‘Beiden productgroepen waren vroeger echte bestsellers en wereldwijd bekend’, aldus junior. Het is een klein wereldje, dus nog altijd kent iedereen Kortho. In mijn zoektochten naar partners helpt dit enorm.

Toen ik bijvoorbeeld drie jaar geleden HP contacteerde om een cartridge Inkjet te ontwikkelen, werd ik direct teruggebeld door iemand die dacht dat ik mijn vader was. Later hoorde ik dan dat ze elkaar al 30 jaar kenden. De naam Kortho opent dus nog altijd deuren, en er stond ook een ijzersterke fundering met veel kennis en faciliteiten. Maar intussen werd het wel hoog tijd om de stap van mechanische stampers naar hightech digitale systemen te maken.’

Gratis software

Een belangrijke eerste stap van de inhaalslag die Kortho nu maakt, was de strategische keuze om haar eigen Kortho Control Center printersoftware gratis aan te bieden. Daarnaast heeft het haar printers omnicompatible gemaakt voor software van derden, zoals NiceLabel, BarTender, SAP, Microsoft Dynamics, et cetera. ‘De wereld is onze IT-supplier’, zegt De Groot. ‘Onze klant mag zelf kiezen waar ze mee werken. Of wij adviseren ze daarin op basis van hun specifieke codeerbehoefte.

Iets wat wij volledig objectief doen, aangezien onze eigen software gratis is. Wij zetten de gewenste functionaliteiten voorop in de softwarekeuze. En mocht het pakket dan toch niet helemaal 100% voldoen, dan hoeven wij alleen het laatste stukje te configureren. Het eindresultaat is 100% maatwerk, maar dan voor een fractie van de kosten en tijd.’ Deze softwarestrategie noemt Kortho haar SLIMLINE-concept, waarbij SLIM staat voor Smart Less Is More. ‘Ons doel is om een slim codeer- en label proces op maat eenvoudig en snel implementeerbaar te maken. Inmiddels zijn wij zo ver hierin dat wij garanderen binnen 24 uur printeraansturing op maat op te leveren.

En is het toch niet helemaal naar wens, dan zijn de overige implementatiekosten voor ons. Een unieke aanpak die ons voorloper heeft gemaakt in de huidige Industry 4.0 hype.’

Vertaalslag

‘Mijn belangrijkste taak is om de wensen van onze dealers en de markt te vertalen naar nieuwe printers’, meent De Groot.

Hij onderbouwt zijn uitspraak met een reeks van nieuwe, succesvolle codeermachines die de afgelopen jaren op de markt zijn gekomen. De reeks start met de Kortho Graphicjet Hi-Res ‘Onze software is omnicompatible voor derden’ Piëzo Inkjets uit 2018 voor het coderen van dozen. ‘Een echt succesnummer; betrouwbaar en onderhoudsvrij.’ Vervolgens introduceerde het bedrijf begin dit jaar een nieuwe Thermo Transfer printer (TTO) voor het coderen van folie.

Volgens De Groot de ultieme TTO-machine. ‘Deze machine is ontwikkeld volgens ons SLIMLINE- concept. Naast de genoemde software-voordelen heeft deze printer een extreem lang printlint van 1.800 meter, is het volledig elektrisch en heeft het een gepatenteerde zelfregulerende printkopdruk en lintspanning. Zelfs een oneven printoppervlak heeft geen invloed op de printkwaliteit, wat het systeem betrouwbaar en vergevingsgezind maakt.’

'Alle codeerprinters zijn 100% made in Holland'

De nieuwste innovaties

tij.133De nieuwste innovatie is een thermische inkjet printer (TIJ) met gepatenteerde technologie die zorgt dat de HP-printkop niet uitdroogt. Hierdoor kan de printer gebruikt worden met een speciale, goed hechtende en sneldrogende inkt uit Australië. ‘Het is de enige TIJ inkt in de wereld met een hechting van 95+ rub-resistance en die direct droogt op glas, plastic en metaal.

Deze innovatie lanceren wij in mei tijdens interpack.’ Totaalpakket Met de introductie van de TIJ op interpack kan Kortho nu een compleet pakket printers aanbieden voor elk denkbaar substraat.

En, alles is “100% made in Holland”. Het levert printers voor het coderen van producten, verpakkingen, dozen en voor het labelen van pallets. En de aansturing daarvan kan vanaf één centraal punt met open software. ‘We hebben eindelijk de succesnummers van weleer geüpdatet’, zegt De Groot tot slot. ‘De Piëzo is hierbij de digitale versie van de Rollcoder, de TTO is de opvolger van Hotprint en de TIJ die nu uitkomt, is de gemoderniseerde Quickcoder. Dus eindelijk zijn we dan waar ik wilde zijn toen ik hier 13 jaar geleden begon.

De cirkel is rond. Maar ik heb ook alweer nieuwe ideeën. Als je namelijk een TTO kan maken, dan kun je ook een print engine voor labels maken. Maar ook daar beginnen we pas aan als we 100% zeker zijn dat het de beste wordt in zijn soort ...’

Meer artikelen

recent new image
Skillpack levert de Meca...

Slagerijen Kaldenberg is de verspartner...

Lees meer
recent new image
Schütz introduceert...

Schütz heeft zijn SC1-serie jerrycans...

Lees meer
recent new image
EFM Machinery:...

EFM Machinery heeft een productielijn...

Lees meer
recent new image
Schubert presenteert...

De Duitse machinefabrikant Schubert zal...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox