"PolyAl" uit drankenkartons vormt belangrijke grondstof voor transportpallets, meubels en interieurs
PolyAl, het laagje plastic en aluminium uit drankenkartons, vormt een waardevolle grondstof voor AVK Plastics en Aectual. De eerste maakt er transportpallets van, de tweede verwerkt het tot meubels, plantenbakken, wandpanelen en complete stands voor beurzen en winkels voor gerenommeerde bedrijven als Nike en Hermès.
Het dunne laagje plastic aan de binnen- en buitenzijde van een drankenkarton is nodig om het pak vloeistofdicht te maken en bestaat uit polymeren (LDPE) en soms aluminium. De dop en sluiting die veelal op een drankenkarton zit, bestaat uit HDPE/PP. In de media wordt vaak geschreven dat door het kunststof en aluminium drankenkartons moeilijk te recyclen zijn. Dat zou de circulariteit van de hoofdzakelijk uit karton bestaande pakken danig beperken.
Materiaal voor nieuwe producten
Een achterhaald beeld, meent Inge Eggermont, algemeen directeur van HEDRA. Niet alleen zijn de technieken van recyclebedrijven inmiddels zover gevorderd dat het aluminium en het plastic goed van het karton te scheiden is, er is de afgelopen jaren ook hard gewerkt aan de capaciteit om dat daadwerkelijk te doen. ‘De dopjes en de coating worden uiteindelijk samengeperst tot een korrel. Dit materiaal wordt ingezet voor de productie van nieuwe kunststofproducten’, vertelt ze in de podcast.
PolyAl wordt het materiaal genoemd, een waardevolle grondstof voor een bedrijf als AVK Plastics. Met een volledig geautomatiseerd spuitgietproces maakt het bedrijf uit Balk hoogwaardige kunststofproducten. Arno Kanters, managing director van AVK Plastics: ‘Vanaf het begin gebruiken we gerecyclede kunststof als grondstof voor onze materiaal recepturen. Zo is PolyAl bij ons als een bruikbare inputstroom op de radar gekomen. Dat is geschikt als bestanddeel in materiaalrecepturen voor een van onze belangrijkste producten, de transportpallet.’ Jaarlijks maakt AVK Plastics inmiddels miljoenen pallets, die via de dochterorganisatie Q-Pall vermarkt worden.
Nike, Tiffanny & Co. en Hermès
Maar het materiaal wordt niet alleen gebruikt in de transportsector. In de productiehal van het Amsterdamse Aectual is dag en nacht het geluid van grote 3D-printers te horen die PolyAl verwerken tot meubels, plantenbakken, wandpanelen en complete stands voor beurzen en winkels. Klanten zijn gerenommeerde bedrijven als Tiffany & Co, Nike en Hermès.
‘Circulariteit is een steeds belangrijker thema voor onze klanten’, zegt Hedwig Heinsman, creative director en co-founder van Aectual. ‘Dat verklaart de interesse voor PolyAl. Wij doen bijvoorbeeld veel winkelinrichting. De omloopsnelheid daarvan is hoog. Het is dan heel fijn dat je alles weer kan terugnemen, kan versnipperen en weer iets nieuws van kan maken.’
Benieuwd naar het hele gesprek, en naar de andere afleveringen in de podcastserie Doorpakken? Ga dan naar de website, kijk bij uw favoriete podcastplatform of scan de QR-code.