Wat is een CO2 gas laser?
Met zijn vermogen om verschillende materialen te bewerken en diverse toepassingen mogelijk te maken, is de CO2-laser een waardevol hulpmiddel geworden voor fabrikanten over de hele wereld. Deze lasertechnologie heeft in de volksmond diverse benamingen. Zo noemt de één het een CO2-laser en de ander een koolstofdioxidelaser of CO2 gas laser. Feit is dat het een type gas laser is dat infraroodlicht produceert met behulp van een mengsel van koolstofdioxide, stikstof, helium en soms waterstof.
Veelzijdig inzetbaar
Dit type lasertechnologie is gewild omdat het veelzijdig inzetbaar is. Zo kan het moeiteloos op vele ondergronden met laser coderen: van glas en papier tot aan transparant PET plastic. Meer hierover en de technische werking is hier te lezen. Aldus de leverancier van industriële apparatuur.
Toepassingen van CO2-lasers in de productie-industrie
Per type laser zijn verschillende toepassingen mogelijk. De lasersystemen van Domino worden veel gebruikt voor het lasercoderen en lasermarkeren van producten. De variatie van producten en industrieën is uiteenlopend.
De huidige generatie lasers zijn schrijvende lasers, waarbij met een laser lichtstraal daadwerkelijk over het product wordt geschreven. De CO2-lasersystemen van Domino zijn verkrijgbaar met een hoge IP65-classificatie. Ze zijn daarmee tegen stof en water beschermd. Erg handig in veeleisende productieomgevingen zoals die van de zuivel- en drankenindustrie. Maar ook leveren de CO2-lasers uitstekende printprestaties op product- en verpakkingslijnen met hoge snelheid. Zowel voor gewoon leesbare codes als machine readable (MRC) codes.
Wanneer kiezen voor een CO2-lasersysteem?
Nu de toepassingen van dit type laser markeermachine CO2-lasers bekend zijn, stellen we ons de vraag wanneer de keuze nu valt op een CO2-lasersysteem in plaats van andere laserbronnen.
Het is een ideale lasertechnologie voor het snel, precies en haarscherp aanbrengen van een print. Denk daarbij aan een datum, traceerbaarheidscode, variabele data of batchcode. Neem als voorbeeld de drankenindustrie: een veeleisende, natte productieomgeving. De perfecte omstandigheid voor een CO2-laser.
De CO2 laser licht frequentie wordt met name goed geabsorbeerd door papier, karton, PET en glas. Door de absorbtie van het laserlicht wordt op deze materialen een verbrandingseffect (ablation) gecreëerd waardoor contrast ontstaat. De mate van absorbtie van het laserlicht bepaalt het effect wat ontstaat.
Omdat dit verschilt per materiaal is testen bij het toepassen van laser altijd noodzakelijk. Zo wordt de lichtabsorbtie van het materiaal getest en kan er een goed advies uitgebracht worden voor het benodigde laservermogen.