Er zijn verschillende codeertechnologieën die fabrikanten voordelen bieden afhankelijk van hun codeer- en markeerbehoeften, informeert Domino Benelux. Denk aan bijvoorbeeld inkjet (CIJ), thermische inkjet (TIJ) en thermotransfer printen (TTO). Maar waar past lasercoderen in deze mix?
Anders dan printtechnologie op basis van inkt of lint, gebruikt lasertechnologie lichtenergie om producten te markeren. Een spiegelgestuurde laserstraal richt de lichtenergie op het materiaal, waardoor het oppervlak van de ondergrond verandert en een onuitwisbare markering ontstaat. Laserprinten is een contactloze optie, ideaal voor permanente codering van hoge kwaliteit op hoge snelheid.
'De belangrijkste kenmerken en toepassingen voor elke lasertechnologie'
Soorten laserapparatuur en hoe ze werken
Domino Benelux: ‘Er zijn veel soorten lasertechnologieën op de markt. De drie belangrijkste zijn CO2-, UV- en fiberlasers. Elke soort laser is uniek en geschikt voor verschillende materialen en taken. Laten we eens kijken naar de belangrijkste kenmerken en toepassingen voor elke lasertechnologie.’
CO2 laser Een CO2 laser brengt met behulp van elektrische energie gasmoleculen in trilling wat licht produceert. Te vergelijken met een gaslaser. Aan het uiteinde van de buis zijn spiegels. De ene is volledig reflecterend en de andere laat een beetje licht door. Het licht dat ontstaat is onzichtbaar voor het menselijk oog en valt met ongeveer 10µm van het lichtspectrum in het midden-infraroodspectrum.
CO2-lasers zijn er in verschillende vermogensklassen en met verschillende golflengten. Ze zijn veelzijdig inzetbaar voor absorptie door een groot aantal ondergronden. De technologie is ideaal voor het coderen van glas, papier en transparant PET. Domino’s CO2-lasercodeersystemen zijn verkrijgbaar met een hoge IP65-classificatie (stof- en waterbescherming) voor veeleisende omgevingen zoals zuivel- en drankenproductie.
Fiberlaser Fiberlasers gebruiken een optische fiberkabel waar speciale atomen aan zijn toegevoegd om licht te genereren en geleiden. De resulterende laserstraal is nauwkeuriger dan een CO2-laserstraal, omdat hij een kleinere divergentie en spotgrootte heeft. Dit maakt de laser ideaal voor haarscherpe, leesbare codes van klein formaat. De kenmerken van de straal zijn aanpasbaar aan verschillende materialen en toepassingen. Fiberlasers hebben daarnaast een betere energieconversie vergeleken met CO2-lasers, vergen weinig onderhoud en kennen lage bedrijfskosten. Bovendien produceren ze minder dampen dan CO2-lasers.
Door hun golflengte (1,064 nm) en hoge pulspiekvermogen zijn Domino’s F-Serie fiberlasers bij uitstek geschikt voor het graveren van metaal en het genereren van kleurveranderingen in plastic materialen. De technologie is ideaal voor het coderen van blikjes in de dranken- en voedingsmiddelenindustrie, de industriële sector en voor medische hulpmiddelen, cosmetica en elektronica.
UV-laser Net als fiberlasers zijn UV (ultraviolet) lasers solid state lasers. Ze gebruiken speciale kristallen om laserstralen te genereren op een korte golflengte van 355 nm. Dit resulteert in de hoogste resolutie van de drie soorten laserprinters. UV-lasers schieten hoogenergetische fotonen die de chemische verbindingen in de ondergrond afbreken, wat een niet-thermische procesverandering in gang zet. Er is geen hitteschade en de barrière-eigenschappen op de binnenste lagen van gelamineerde flexibele folies en het gebied rondom de code blijven intact. Dit proces wordt “koud coderen” genoemd. Hierdoor is UV-laserprinten erg veelzijdig.
Domino's U510 UV-laser is ideaal voor alle soorten plastic materialen (zowel licht als donker gekleurd plastic) en recyclebaar materiaal, met name flexibele folie (recyclebaar), witte en gekleurde HDPE, LDPE en PP.
Domino's blog over juiste laseroplossing
Lees meer over de voordelen van lasermarkeren, laserveiligheid en hoe Domino u kan helpen de juiste laseroplossing te vinden in Domino’s blog.