Mark Vester van SABIC

Mark Vester: 'Partnerships maken de cirkel rond'

Consumenten verwachten terecht dat verpakkingen duurzamer en beter recyclebaar worden. Door duurzamere materialen te gebruiken om nieuwe producten te fabriceren, en kunststoffen die voorheen niet gerecycled konden worden om te zetten in waardevolle grondstoffen, kunnen we een bijdrage leveren aan de bescherming van de natuurlijke hulpbronnen van onze planeet.

SABIC was het eerste petrochemische bedrijf dat een opschaling van de bedrijfsprocessen doorvoerde om gebruikte gemengde kunststoffen te recyclen tot het oorspronkelijke polymeer voor commerciële toepassingen. Dit proces transformeert het plastic afval tot een kunststof met dezelfde kenmerken en hoge kwaliteit als onbewerkte kunststof, die bijvoorbeeld geschikt kan zijn voor bepaalde toepassingen in de productie van voedselverpakkingen.

In 2019 introduceerden we onze gecertificeerde circulaire oplossingen, als onderdeel van onze TRUCIRCL-portfolio en -diensten, samen met veel bekende partners. Een daarvan is Unilever met zijn ijsmerk Magnum, die sindsdien met succes producten op de markt heeft gebracht met gebruik van onze circulaire oplossingen. De recyclebare ijsbekertjes, gemaakt van gerecycled polypropyleen, zijn op dit moment al verkrijgbaar in de supermarkten. Eind 2020 zal Magnum naar schatting 160.000 kg gecertificeerde gerecycleerde plastic grondstoffen gebruiken. In 2020 worden meer dan 7 miljoen bekertjes van gerecycled plastic gedistribueerd in Europa, en zal de wereldwijde introductie vanaf 2021 plaatsvinden.

Onze impact neemt niet alleen toe in de markt voor levensmiddelenverpakkingen, maar ook in die van beauty- en cosmeticaproducten. Een samenwerking van SABIC waar ik bijzonder trots op ben, is die met Estée Lauder Companies (ELC), een wereldleider in schoonheidsproducten. Het betreft het huidverzorgingsmerk Origins Natural Resources, waar Albéa de verpakkingen voor levert. Origins is het eerste cosmeticamerk dat onze gecertificeerde circulaire kunststoffen gebruikt voor de introductie van een tubeverpakking van het product Clear Improvement Active Charcoal Mask, een ontgiftend masker met houtskoolformule.

Origins zal tubes gebruiken, geproduceerd uit SABIC-materiaal, door middel van het hierboven genoemde recyclingproces. De dop van de nieuwe verpakking wordt gemaakt van gecertificeerd circulair polypropyleen (PP), de constructie van de tube is gemaakt van gecertificeerd circulair polyethyleen (PE). Dankzij het gebruik van deze technologie versnellen Origins, ELC, SABIC en Albéa het ontwikkelingstempo dat in de hele waardeketen noodzakelijk is om de circulaire economie te stimuleren. De marktintroductie is gepland in 2021.

Onze vele partnerships zijn het resultaat van werkelijke samenwerking en innovatie, en een volgende stap voorwaarts om de cirkel rond gebruikte kunststoffen te sluiten. We zetten ons in voor samenwerking met partners in de hele waardeketen om naar een duurzamere, circulaire toekomst toe te werken.

Mark Vester, Circular Economy Leader bij SABIC