Geraspte kaas zorgeloos verpakt door Somic casepacker

Geraspte kaas zorgeloos verpakt door Somic casepacker

Vepo Cheese in Oudewater is gespecialiseerd in het verwerken en verpakken van geraspte kaas. Om kosten te besparen heeft het bedrijf het eindverpakken geautomatiseerd met de Somic casepacker. Technical operations manager Hugo van Put blikt terug op een goed voorbereide en geslaagde installatie en automatisering.

Cheddar, Emmental, Gouda kaas, Edam en Mozzarella. Het aantal verschillende kaassoorten dat Vepo Cheese verwerkt tot kaasplakken of geraspte kaas is groot. Het bedrijf, dat vorig jaar 100 jaar bestond, verwerkt deze kaassoorten in haar fabrieken in Bodegraven en Oudewater. De fabriek in Oudewater verwerkt vele soorten specialiteiten.
Tot voor kort was het inpakken van de zakjes geraspte kaas veel handwerk. Technical operations manager Hugo van Put kreeg de opdracht om het eindverpakken te automatiseren. ‘We hadden drie verpakkingslijnen waar per lijn twee mensen de hele dag zakjes in dozen staan te doen. Arbeidsintensief werk. Automatiseren bespaart uitzendkrachten en kosten.’


Hugo van Put: ‘Zowel Somic als ik houden van details. En dan is de kans groot dat je tot een goed eindproduct komt.’

Somic casepacker

De ruimte van de inpakafdeling is echter beperkt. Hugo van Put zocht daarom naar een verpakkingslijn met een kleine footprint. Hij kende het Duitse Somic vanuit zijn vorige baan bij Refresco en zocht contact met ze op. ‘De ReadyPack casepackers die Somic voorstelde, sprak direct aan. Andere machine-aanbieders kwamen met oplossingen met allemaal extra toeters en bellen.’
Daarnaast was de operations manager onder de indruk van de gedegen aanpak in het voortraject. ‘Somic stelde vooraf extreem veel detailvragen. De exacte doosmaten, het toegepaste karton, welke folies we gebruiken, de overige machines in de lijn, et cetera. Kortom, we kregen het gevoel dat we te maken hadden met een aanbieder die ons kan ontzorgen en die ervaring heeft met ons product.’
‘Een goede inventarisatie is het begin van een succesvol traject’, onderschrijft Jan-Willem Cornelisse van Somic. ‘En wij hebben inderdaad veel kaasverpakkingsmachines geleverd.’

Positieve producthandling

De Somic ReadyPack casepacker werkt volgens het principe van positieve producthandling. Dit betekent dat de machine, na het groeperen van de producten, een tray of wrap around doos vormt om de producten heen.
Vepo Cheese verpakt haar kaaszakjes in een wrap around doos. Een aanvoerband transporteert de zakjes met geraspte kaas naar de casepacker die ze vervolgens in een servo gestuurde lamellenketting plaatst. Hierna duwt een schuifarm de zakjes in de cassette op de plano die ze comprimeert. Aansluitend vouwt de plano exact op de rillen en om het product heen.
‘Metalen platen zorgen voor een interne tegendruk bij het vouwen van de plano, zodat er altijd een rechte en identieke doos uit de casepacker komt’, legt Cornelisse uit. ‘Zodat je goed kan palletiseren.’


Jan-Willem Cornelisse over de Somic casepacker: ‘Een goede inventarisatie is het begin van een succesvol traject.’

Details

Geraspte kaas is gevoelig voor schimmelvorming. Daarom begast Vepo Cheese haar kaas met een stikstof/CO2-mengsel tijdens het verpakken. De juiste afstemming tussen gas en de hoeveelheid kaas is essentieel om een houdbaarheid van enkele maanden te garanderen.
‘Te veel gas resulteert in bol staande zakjes die tijdens het omverpakken problemen kunnen opleveren’, legt Cornelisse uit. ‘In een staande verpakking kan de geraspte kaas naar onderen zakken. Het zakje buikt als het ware uit en past minder goed in de doos. Daarom is het zaak om de zakjes geëgaliseerd aan te leveren en voorzichtig te transporteren, ondanks de hoge snelheid.’
‘Een goede producthandling in de casepacker is van groot belang’, vult Hugo van Put aan. ‘Want microperforaties kunnen resulteren in schimmelvorming. Een test op een Somic demo-machine in Duitsland gaf ons vertrouwen dat de producthandeling in orde is.’

Voorbereiding

Hugo van Put laat op zijn mobieltje een filmpje zien van hoe een medewerker een groot stuk karton over de productievloer schuift. Het karton moet de omtrek van de Somic-machine voorstellen.
Een één-op-één nagemaakt 2D-replica die door de Vepo-fabriek werd geschoven om te controleren of de Somic casepacker wel echt naar hun plaats konden worden gebracht en bijvoorbeeld geen muren moesten worden uitgebroken.
Het is een voorbeeld van hoe gedetailleerd de voorbereiding van de installatie was. Die goede voorbereiding zorgde dat beide partijen niet voor verrassingen kwamen te staan tijdens de installatie. Somic had tot in detail alle parameters voor de machine in kaart gebracht en Vepo Cheese zorgde dat de fabriek optimaal klaar was voor de installatie van de machines.
Tijdens de virtuele Factory Acceptance Test (FAT) in Duitsland zijn alle wezenlijke functies gedemonstreerd.


Vepo Cheese verpakt haar kaaszakjes in een wrap around doos. De positieve producthandling van de Somic casepacker zorgt voor rechte, identieke dozen.

Installatie Somic casepacker

De installatie koste slechts één dag. Een team van Vepo-techneuten stond maandag klaar om de Somic Benelux-monteurs bij te staan en dinsdagochtend rolden de eerste dozen van de band af. De rest van de week werd gebruikt om trainingen te geven aan de operators en vrijdag vond de Site Acceptance Test (SAT) plaats.
‘Vanaf die tijd hebben de machines probleemloos gedraaid’, zegt Hugo van Put tot slot. ‘Het vooraf goed afstemmen met elkaar heeft ons ontzorgt in het eindtraject.’


De Somic ReadyPack casepacker bij Vepo Cheese neemt slechts 6,5 m2 in beslag.

Artikel delen