Silver Plastics met innovaties op Nederlandse markt

Silver Plastics, de Duitse specialist op het gebied van rPET-verpakkingen, heeft met Ingeborg Wullink sinds september een ervaren aanspreekpunt voor Benelux klanten. Onder de vlag Circular Economy introduceert het bedrijf 100% recyclebare rPET-schalen met gepatenteerde reliëf sealrand. Een kennismaking.

Silver Plastics bestaat al 50 jaar en heeft klanten door heel Europa. Moedermaatschappij van Silver Plastics is Reifenhäuser.  De Reifenhäuser Groep is het wereldwijd grootste Centre of Excellence voor kunststofextrusietechnologie. In Nederland is Silver Plastics al goed bekend bij de groothandel. Omdat tegenwoordig de retail en industrie steeds meer samenwerken, denkt Silver Plastics dat het belangrijk is een centraal aanspreekpunt voor zowel groothandel als industrie in Nederland te hebben. ‘Op deze manier kunnen we met  onze klanten de diepte in gaan om middels advisering ervoor te zorgen dat zij met optimale machineverwerkbaarheid  en efficiënt kunnen verpakken’, zegt commercieel directeur Marco Brockmann.

Gepatenteerde sealrand

Brockmann heeft leidinggevende functies gehad in de foodindustrie, maar ook bij technische bedrijven. Die kennis en ervaring op het gebied van food en productiemanagement komt hem van pas in zijn huidige positie, waarin juist de foodindustrie de doelgroep is. “De Nederlandse markt is voor ons dichtbij. We hebben eigen transport en binnen twee uur zijn we in iedere hoek van Nederland. Leverbetrouwbaarheid is voor ons, net als kwaliteit en service, een speerpunt. In Nederland is al veel kennis op het gebied van PET, maar met onze know-how en met de gepatenteerde reliëf sealrand voegen we absoluut meerwaarde toe.’

Deze reliëfrand maakt sealen zonder kleefstoffen mogelijk en zorgt dat een contaminatievrije verpakking gegarandeerd is bij het topsealen in combinatie met begassing. Belangrijk voor onder andere de vele vleesverwerkers die Silver Plastics bedient. Met een filmpje demonstreert Silver Plastics de werking: zoals bij het profiel van een autoband  waarbij tijdens het rijden, als het regent , water wordt weggedrukt, zo wordt bij het sealen de vervuiling/contaminatie weggedrukt

Aanspreekpunt in Nederland

Wie met de mensen van Silver Plastics praat krijgt alle positieve vooroordelen over Duitse bedrijven bevestigd: kwaliteit, degelijk, betrouwbaar en innovatief. In het geval van Silver Plastics komt er ook nog een zeer sterke focus op duurzaamheid bij.  ‘We hebben de expertise om klanten te begeleiden en dat verwachten ze ook van ons‘, legt Brockmann uit.

Ingeborg Wullink zal de Benelux-klanten vanuit Nederland bedienen. Ze heeft sinds de jaren ‘90 ervaring in de wereld van kunststofverpakkingen. ‘Silver Plastics is dichtbij de Nederlandse grens gevestigd. Met de verpakkingen binnen het Circular Economy-programma hebben we voor voedingsmiddelenproducenten die hun voetafdruk willen verkleinen mooie verpakkingsoplossingen, gekoppeld aan onze technische kennis. Ik zal voor klanten in Nederland.het aanspreekpunt zijn en de schakel tussen hen en SilverPlastics’, vertelt ze.

Materiaal van de toekomst

Sebastian Kremer, hoofd marketing en  produktmanagement,  is bij Silver Plastics ook verantwoordelijk voor ‘sustainability’. Hoewel hij eerder in andere sectoren werkte heeft hij het verpakkings-dna meegekregen van zijn vader, die een leven lang in de sector werkte. Hij is inmiddels voorzitter van de werkgroep PET-trays van IK Industrievereinigung Kunststoffverpackungen. ‘We waren bij Silver Plastics  altijd breed georiënteerd als het om kunststoffen gaat, maar met de toenemende vraag naar duurzame verpakkingsoplossingen zijn we ons gaan bezighouden met de vraag: wat is het materiaal van de toekomst? In Duitsland was en is PP populair, maar je kunt het niet 100% recyclen met gelijkwaardige toepassing. Je hebt altijd weer virgin materiaal nodig. Wij hebben besloten ons volledig te focussen op rPET. Bij PET is de keten nog niet helemaal gesloten, maar dat duurt niet lang meer. Met onze 100% recyclebare rPET monoverpakkingen zijn we er helemaal klaar voor. We focussen nu op twee pijlers voor de toekomst: Circular Economy en Biological Solutions.’

Circular Economy Silver Plastics

Binnen het Circular Economy programma biedt Silver Plastics Capirella en SilverPET. Beide zijn glanzende, hoogtransparante schalen en hebben de gepatenteerde reliëfrand. Capirella is gemaakt van gerecycled rPET en heeft een capillaire bodem die vocht absorberende matjes overbodig maakt. 100% recyclebaar dus. SilverPET is gemaakt van  gerecycled PET en biedt klanten die extra vochtabsorptie nodig hebben voor hun product als alternatief voor Capirella de mogelijkheid een absorptiematje toe te voegen dat voldoet aan hun eisen. De ClickCycle is gericht op ultravers verpakken op het verkooppunt en afsluiten van de schaal met stretchfilm. De clickbodem zorgt voor automatisch scheiden van de capillaire bodem en de schaal in het recyclingsproces. Drie circulaire oplossingen voor de foodindustrie.

Silver Plastics: SilverPET is gemaakt van gerecycled PET. Bedoeld voor klanten die voor hun product extra vochtabsorptie nodig hebben en een absorptiematje willen toevoegen.

Golden Fibres

Biological Solutions in een tweede belangrijke pijler voor Silver Plastics voor de zeer nabije toekomst... Het bedrijf weet welke uitdagingen er zijn op het gebied van klimaatverandering en weet ook dat klanten hun co2 voetafdruk willen verminderen.’ In nauwe samenwerking met een papieronderneming  uit Hamburg  werken we aan een verpakkingsconcept gemaakt van landbouwafval, die regionaal verwerkt en ingezet kan worden. Dus niet alleen biologisch, maar echt ook duurzaam met een hoofdletter. Dit noemen wij Golden Fibres’. Brockmann en Kremer willen later meer vertellen. Volgend jaar verwachten ze concreet iets te kunnen laten zien. In Januari start de eerste pilotklant.  ‘Wij zijn ervan overtuigd onze capaciteit binnen zeer korte tijd op te kunnen schalen om uiteindelijk onze duurzame verpakkingsoplossingen aan de markt te kunnen aanbieden’, aldus Sebastian Kremer.

www.silverplastics.de