Scherp inkopen kan geld kosten

Controle op meters en gewicht belangrijk

Het is crisis, dus wordt er bij bedrijven extra naar kosten gekeken. Menig inkoper zal de kostprijs van verpakkingsmaterialen nog eens onder de loep nemen om te zien of er kan worden bespaard. En dan komt die mooie aanbieding voorbij.

 

Besparen op verpakkingskosten wil ieder bedrijf, zeker als het niet om de primaire verpakking gaat, maar om secundaire of tertiaire verpakkingen, zoals dozen, opvulmateriaal, wikkelfolie, tape en dergelijke. VerpakkingsManagement zocht in de markt naar voorbeelden van bedrijven die er ervaringen mee hebben. Een ervaren verpakkingskundige vertelt dat papierfabrieken als ze het niet zo druk hebben de grammage iets verhogen. Omdat het op gewicht wordt verkocht, betekent dat minder meters papier. Bij tape wordt weleens gesjoemeld met de breedte of met de dikte. Bij rekwikkelfolie is wegen en meten soms verstandig: een rol 20 micron folie van 300 meter bleek 270 meter folie van 19 micron te bevatten. Soms is een koopje dan niet zo interessant als het lijkt, nog los van de gevolgen van de mindere kwaliteit voor het product in de keten.

Tomatentrays

Een mooi voorbeeld van een inkoper die goedkope trays voor tomaten wilde: Het ging om een tray van 40 x 30 en 14 cm hoog, die zes kilo moest bevatten. Het golfkarton bestond uit 200 gr marmerkraft, 250 gr hout semi-chemical en 200 gr bruine kraft. Bij 95% relatieve luchtvochtigheid kon deze kwaliteit statisch 5.000 Newton aan. Op een gegeven moment kwamen er inzakproblemen en bleek het karton maar 4.000 Newton aan te kunnen. Na onderzoek bleek dat de golfkartonfabrikant het hout semi-chemical van een andere leverancier had betrokken – waarschijnlijk voor de lagere prijs – en dat de vezelrichting anders was. Dat scheelde 20% stapelsterkte en dus grote kwaliteitsproblemen. Met alle gevolgen van dien.

 

Dure rekwikkelfolie?

Een fabriek die PS-vormdelen maakt, palletiseerde en wikkelde deze als ze (nog warm) van de productieband kwamen. Dit gebeurde met de hand, wat door het lage gewicht van het polystyreen een probleem bleek te zijn. Door te grote druk op de hoeken, was er sprake van verschuiving en vervorming. Het bedrijf schafte een wikkelmachine aan die met bijpassende folie 300% voorrek bood. Voor de delicate PS-delen was de machine ingesteld op folie van 17 micron met 250% voorrek. Doordat de voorrek plaatsvond op de foliewagen kon de voorgerekte folie zonder druk op de pallet worden aangebracht. Door de 250% voorrek bleef er een 8 micron dunne film over die strak om de pallet zat.

Toen met de wikkelmachine een pallet met folie meekwam, zag de inkoper de prijs van die folie en besloot dat het goedkoper kon. De inkoper ‘regelde’ goedkopere folie: 23 micron met 150% voorrek. Deze folie blijft na voorrek dik en geeft dus een zwaardere spanning. Op de wikkelmachine ging dat niet goed, met als gevolg dat het bedrijf de goedkopere folie alsnog met de hand ging wikkelen (manuren!) en de machine stil stond. De machine was in de ogen van het bedrijf een miskoop. De leverancier ontdekte echter dat de machine stilstond, ging in gesprek met de klant en kon voorrekenen dat de totale kosten met de ‘dure’ folie lager zijn dan met de goedkope. Het bedrijf gebruikt nu weer de machine met de oorspronkelijke folie.

 

Omsnoeringsband

Polyester omsnoeringsband (zwart of groen) wordt in de meeste gevallen gemaakt van grondstof op basis van gerecyclede flessen. Gekleurde band wordt gemaakt van virgin materiaal. Circa 70% van de prijs is toe te schrijven aan grondstofkosten en die zijn voor alle bedrijven gelijk. Concurrentie moet dus plaatsvinden op ongeveer 30% van de kostprijs, toe te wijzen aan arbeid, energie en transport.

Het zijn de additieven die ervoor zorgen dat niet ieder omsnoeringsband hetzelfde is: ze bepalen onder andere de elasticiteit, de laseigenschappen, breeksterkte- en weerstand tegen splijten (split). Voor het controleren van de breeksterkte zijn er standaardtests. Daarnaast hebben fabrikanten eigen kwaliteitstests voor splitweerstand en hoekbreuksterkte. Dit zijn geen standaard genormeerde tests.

Wie omsnoeringsband koopt, koopt in feite materiaalgewicht. Leveranciers hebben, net als bij wikkelfolie, de mogelijkheid om minder materiaalgewicht te verkopen door gebruik van zwaardere kartonnen kernen. De vraag is dan: krijg je echt de lengte kunststofband die je betaalt?

Wafeling

Fabrikanten kunnen bij de productie van omsnoeringsband technieken toepassen die de prijs kunstmatig verlagen. Een voorbeeld hiervan is wafeling. Een omsnoeringsband met een breeksterkte van bijvoorbeeld 480 kg blijkt bij een andere aanbieder 15-20% goedkoper te zijn. Met de schuifmaat gemeten zijn de breedte en dikte hetzelfde. In dit voorbeeld gaat het om een 15,5 x 0,7 mm PET band.

De nieuwe leverancier blijkt de techniek van het ‘diep wafelen’ toe te passen (soort stroopwafelstructuur in de band). Overigens, dubbel wafelen bestaat ook. Dit heeft ongeveer hetzelfde effect als diepwafelen, maar ziet er wat prettiger uit.

Een standaard wafeling is ongeveer 8-10%. De nieuwe leverancier heeft het op 20% gezet, waardoor de band minder gewicht heeft en dus ook minder breuksterkte heeft (350 kg). Hierdoor is er een groter breuk- en splijtrisico en bovendien vervuilt de zwakkere band de apparatuur sneller.

Kortom, het verdient de aanbeveling niet alleen de kern en de omsnoeringsband te controleren, maar ook het gewicht van enkele meters band te vergelijken en eventueel de breeksterkte van de band op te vragen, evenals het rekpercentage van de band.

 

Kubieke meters in plaats van strekkende meters

Bij productbescherming is luchtkussenfolie een populair en effectief beschermingsmateriaal. Bij de inkoop wordt er naar de lengte en de breedte van de rol gekeken, maar de vraag is hoeveel er overblijft na het opblazen. Het volume is de breedte x hoogte x lengte na het opblazen. Breedte en lengte zijn anders dan op de platte rol. Om luchtkussens te vergelijken is het goed een standaard doos te vullen met objectief opgeblazen luchtkussens (gelijk volume), zodat verschillende fabricaten goed zijn te vergelijken. Door ze vervolgens uit de doos te halen, lek te prikken en te meten, wordt duidelijk wat de werkelijke prijs van een rol is.

Het gaat er om hoeveel je nodig hebt om een doos te vullen. Zo vulde de ene leverancier met vier kussens een doos, de andere met zeven! Dat toont eens te meer aan hoe belangrijk onderzoek is. Bovendien laat het zien dat goedkoop soms duurkoop is.

 

 

Conclusies en tips

Er wordt veel onderhandeld over de prijs, maar er word nauwelijks gecontroleerd of dat wat men heeft ontvangen ook is wat men heeft gekocht.

Meten is weten; weeg kernen los van folie of band en stel het werkelijke productgewicht vast.

Bereken de werkelijk geleverde lengte van folie en band.

Onderzoek de toegevoegde waarde van leveranciers: houdt het op bij de lage factuur of is er meer service en kennis om u echt verder te helpen.

Kijk bij luchtkussenfolie naar de werkelijke kubieke meters vulcapaciteit die een rol folie biedt.

Kijk naar de totale kosten van machine, materiaal en proces.

Betrek alle betrokken disciplines bij uw aankopen; inkoop, productie, magazijn, et cetera. Dat geeft betrokkenheid en kennisbundeling en het beste geaccepteerde inkoopresultaat.

 

 

Begeleidende rekensom luchtkussenfolie

 

 

Berekening

Folie A (niet opgeblazen): L = 381 mtr. – B = 400 mm – Lpads = 150 mm

Folie A (opgeblazen): B = 270 mm – Lpads = 100 mm

Verlies lengte : 150 mm wordt 100mm = 33% dus 381 mtr. wordt 256 mtr.

Verlies breedte : 400 mm wordt 270 mm = 32%

Hoogte = 70 mm

Conclusie : deze rol folie levert 256 x 0,270 x 0,070 = 4,82m3 aan opvulvolume en niet de “platte variant” van 381 x 0,400 x 0,070 = 10,67 m3 waar vaak mee wordt geschermd immers de folie krimpt zowel in de lengte als breedte wanneer deze wordt opgeblazen met lucht.

Bepalen van het gecalculeerde gemiddelde bandgewicht.

     

Wanneer de rollengte zeker is kan het gemiddelde bandgewicht worden berekend.

     

Formule:

   

Gemiddelde bandgewicht = Rolgewicht - Kerngewicht / Bandlengte x 1.000

     

Zelf invullen:

Rolgewicht:

Kerngewicht

Bandlengte

 
     

Dit is een berekening bedoeld om prijzen te vergelijken op basis van werkelijk

geleverde hoeveelheid band.

                

Bepalen van het gecalculeerde gemiddelde bandgewicht, op basis van Sg.

Het kan voorkomen dat band niet kan worden gewogen om achter het werkelijke gewicht
te komen. Daarvoor kan men gebruik maken van het Soortelijke Gewicht van PET
in relatie tot de afmetingen en uitvoering: waveling (10 of 20%) of glad band.

De formule:
Gemiddeld bandgewicht / meter = Sg. van PET x breedte x dikte x wavelingscorrectie

Informatie:
Met wavelingscorrectie wordt bedoeld de toegepaste waveling of glad.
Bij gladband is de factor 1
Bij 10% gewaveld band is die 0,9 en bij 20% waveling 0,8.
Soortelijk gewicht van PET is: 1,38g/cm3

Zelf invullen:
Sg. van PEBreedte (mm) Dikte (mm) Correctie=Gemiddeld bandgewicht / meter 0,0

Dit is een berekening bedoeld om prijzen te vergelijken op basis van werkelijk
geleverde hoeveelheid band.

 

Vergelijken van verschillende banden op basis van gewicht.                                                 

                                                              

Prijzen van producten worden in sterke mate bepaald door het gewicht gebruikte grondstof. Diezelfde hoeveelheid grondstof bepaald in de meeste gevallen ook de fysieke eigenschappen.          Denk daarbij aan breeksterkte, elasticiteit, weerstand tegen split, hoekbreuk en weerstand tegen insnijden. Om band dus echt onderling te vergelijken moeten praktijk en prijs op elkaar aansluiten.                                                  

De volgende vergelijkingsberekeningen maken het mogelijk verschillende soorten band op                                                 

basis van Kg. prijs met elkaar te vergelijken. De praktijk wijst uiteindelijk uit welke band het beste werkt.                                                     

                                                              

Uitganspunten zijn hierbij:                                                       

Gewogen gemiddeld bandgewicht                                                      

Prijs per 1.000 meter (af werk of franco)                                                           

                                                              

Formule:                                                           

Prijs per Kg. = prijs per 1.000 meter / gemiddelde gewicht per meter                                                 

                                                              

Zelf invullen:                                                   

Bandnaam                          Prijs/1.000 m.            Gem. gewicht/mtr       Prijs per kg.

Merk A                               21,30                                      17,30  gr.                 1,23                              

10%                                     21,30                                     16,50                      1,29                                          

20%                                     21,30                                     15,40                      1,38                                 

20% b                                 19,03                                     15,40                       1,24                             

                                                              

                                                              

Dit is een berekening bedoeld om prijzen te vergelijken op basis van werkelijk                                                            

geleverde hoeveelheid en gewicht band.