Thomas Kascha, partner en sales director Natural Tabelware.

‘Met hernieuwbare materialen kunnen we tot echte circulariteit komen’

'In de strijd voor een beter milieu draait de discussie tegenwoordig regelmatig om ‘eenmalig versus herbruikbaar’. Semantisch gezien lijkt ‘herbruikbaar’ de eenvoudige winnaar, vooral wanneer men ‘eenmalig’ vervangt door ‘wegwerp’. Echter, als je naar de feiten kijkt dan is die gevolgtrekking niet juist, zeker niet als die herbruikbare producten van fossiel plastic zijn gemaakt.', aldus Thomas Kascha, partner & sales director Natural Tabelware in de VM-column Ingewikkeld.

Waarom? Ten eerste: plastic blijft plastic, en we willen juist minder plastic en zeker niet meer. Dat is ook terecht, want bij het dagelijks gebruik (waaronder afwassen) van herbruikbare plastic producten komen grote hoeveelheden microplastics vrij die onze leefomgeving grote schade toebrengen en zelfs onze gezondheid in gevaar brengen. Dit laatste wordt door de resultaten van een recente studie (uitgevoerd door de VN) nog eens bevestigd.

Herbruikbaar plastic

Ten tweede is het recyclen van herbruikbaar plastic een gore bedoening: allerhande giftige chemicaliën worden gebruikt om een ‘nieuw’ halffabricaat te maken. En tot slot is het gebruik van herbruikbaar plastic in een cateringproces ook nog eens onhygiënisch; we weten allemaal dat het lastig is om plastic producten ‘droog’ uit een vaatwasser te halen, terwijl die nattigheid een broedplaats is van bacteriën.

'Eenmalig of herbruikbaar'

Waar zou de discussie ‘eenmalig of herbruikbaar’ dan wel over moeten gaan? In mijn beleving over de vraag of de gebruikte grondstoffen ‘hernieuwbaar’ of ‘fossiel’ zijn. Door alleen maar gebruik te maken van hernieuwbare materialen kunnen we tot echte circulariteit komen. Of je het eindproduct nu eenmalig of herhaaldelijk gebruikt is dan niet echt relevant, zolang het product in de laatste levensfase maar eenvoudig tot een nieuw halffabricaat kan worden verwerkt zonder het gebruik van vieze chemicaliën, hoge energie- en waterbelasting en met behoud van CO2.

Hernieuwbare materialen

Volgens mij zeg ik niets nieuws: de natuur is een onuitputtelijke bron van dergelijke hernieuwbare materialen en in de afgelopen jaren hebben er op dat gebied enorme innovaties plaatsgevonden. Tijd om hernieuwbare materialen overal te omarmen en weerstand te bieden tegen de gevestigde belangen van de fossiele industrie.

 

Thomas Kascha, partner / sales director Natural Tabelware

Meer artikelen

recent new image
Daan van Urk: ‘De...

De column 'De dag van ...' wordt...

Lees meer
recent new image
DesignVisie: Awards

In de rubriek DesignVisie bespreekt...

Lees meer
recent new image
Roemer Zijp:...

‘We willen met z’n allen verduurzamen....

Lees meer
recent new image
VNV-er Sanne van der...

De column 'De dag van ...' wordt...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox