Vertraging
Ha Sandra,
Inderdaad, trends in ons vakgebied, maar misschien wel in meer sectoren, zijn fascinerend. Trends zijn de brandstof voor onze creativiteit. Zij hebben een sterk katalyserend effect op veranderingen en innovaties. Veel van wat je beschrijft is herkenbaar. In de afgelopen decennia leek veel – zo niet alles - mogelijk. Trends buitelden over elkaar heen. Trends vanuit de muziekindustrie, de mode, Dutch Design, Droog Design, elkaar snel opvolgende jeugdculturen, zoals punk, hiphop, house, grunge, maar ook inspiratie vanuit verschillende kunststromingen, vormden deze ideale voedingsbodem voor de creativiteit in packaging design. Het kon niet op. Ik durf te stellen dat er zelfs sprake was van versnelling op versnelling. En dat geldt wat mij betreft voor zowel A- als huismerken.En nu? Welke trends zien wij nu? Wat mij betreft is het zeer pluriform. Verschillende stromingen lopen dwars door elkaar heen. Do good-merken, groene merken, gezonde en authentieke merken: ze richten zich op een betekenisvolle rol in de samenleving. Zij bewegen zich schijnbaar moeiteloos naast de meer “klassiek” opererende merken die hun boodschap blijven focussen op bijvoorbeeld gemak en verwenning. Deze blijven daardoor meer individualistisch georiënteerd, terwijl die eerstgenoemde stromingen zich op collectieve belangen lijken te richten. Wat mij betreft zijn de tegenwoordige trends wel minder expliciet en extreem. Was punk bijvoorbeeld zeer expressief, waarschijnlijk passend bij het type trend, die van nu lijken wat “vlakker”.
Misschien dat deze tijden mij daarom wat meer diffuus lijken. Als ik onze sector wat betreft innovaties een voortrekkende rol mag toedichten, dan kun je stellen dat onze conceptuele denkkracht ons heeft geholpen om het maximale creatieve rendement te halen uit alle verschillende trends. Verwijzend naar mijn eerdere column met Tahir Idouri, waarin ik sprak van floating brands, zou ik nu graag willen pleiten voor meer “vertraging”. Laten we onze eigen “creatieve obesitas” omvormen naar een trend van “meer-met-minder”.
En is less is more niet een trend die ons ook nu zou moeten kunnen inspireren en een maximaal beroep kan doen op onze creativiteit? Met de calvinistische onderstroom van onze cultuur moet dat zeker lukken. Op deze manier kunnen wij meer en meer – voorheen fast moving consumers – verleiden om meer slow te bewegen met, zoals jij schrijft Sandra, producten met veel meer betekenis, relevantie, een ziel en een aantoonbare bijdrage aan een betere leefomgeving. Voor nu en voor vele jaren en generaties na ons.