Hey Jeroen,
De juiste balans vinden tussen incrementele en radicale innovatie is niet altijd evident. Vanuit mijn hart zeg ik dat radicaal altijd tot een betere oplossing lijkt te leiden, maar als je hiermee de uiteindelijke gebruiker niet bereikt dan is al het werk toch echt voor niets geweest.
In mijn tak van sport, het creëren, verpakken en commercialiseren van gepofte granen wafels, staan innovaties volledig in het teken om transities in de voedselketen te versnellen: gezonder, natuurlijk, minder verpakking, minder verspilling, minder energie. Het is niet altijd nodig om met radicale oplossingen te komen. Wat wel van belang is dat de oplossingen compromisloos worden uitgevoerd. Belangrijk daarom om deze uitdagingen met de juiste mindset aan te vliegen. Oftewel, met een “no constraints”-mindset. Daar geloof ik in. Te veel en te vaak zijn beslissingen in bedrijven een slecht compromis. Een compromis gebakken uit vooringenomen overtuigingen en onnodige beperkingen met als maximale uitkomst de status quo marginaal te challengen. De no constraints-mindset is nodig voor heel veel relevante vraagstukken in bedrijven, zeker als het gaat om verpakkingsinnovatie.
Er zijn vaak 2 routes. Route 1: een ontwerper moet met een baanbrekend ontwerp komen, binnen een heel scala van technische beperkingen. Dan moet je niet verbaasd zijn dat er weer een vierkante of cilindervormige doos, fles of pot tevoorschijn komt. Route 2: ontwerper komt met iets baanbrekends, het wordt intern besproken en je eindigt vaak alsnog met route 1. Ik ben ervan overtuigd dat denken zonder beperkingen – no constraints – de enige manier is om hierdoorheen te breken. Durf te dromen. Laat los. Als alles bij elkaar komt, dan kan vorm, samen met grafisch design, meer uitleggen dan miljoenen aan advertenties ooit voor elkaar krijgen. Bijna alle verpakkingsmachines worden gebouwd om primaire vormen op hoge snelheid te kunnen verwerken en zodra de vorm afwijkt worden dure en vaak niet-flexibele oplossingen bedacht om met behulp van pockets hetzelfde te blijven doen.
Eerder refereerde jij aan Fruit2day. In dit project hebben we alles losgelaten en hebben de hele value chain opgebouwd samen met partners. Machinebouwers, verpakkingsleveranciers, designbureaus. Maar de echte kritische factor hebben wij intern gecreëerd. Een klein team dat zich vastbeet om een droom te realiseren. We zijn begonnen met een veredelde pilotlijn, maar met goede plannen om snel op te schalen. Als je creativiteit, passie, energie en technologie samenbrengt, dan is het altijd mogelijk om die verpakking die je wilt ook echt mogelijk te maken. Daag jezelf uit en durf te dromen!
