Compromissen

Compromissen

- Door Piet Degen, van HAS HogeschoolDeze column is verzorgd door de Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen.

 

Na meer dan 10 jaar stopt begin 2022 de VNV column in VerpakkingsManagement was het bericht van de VNV. Dus tijd om eens uit mijn comfortzone te komen, dacht ik. Neem de pen op en ga schrijven. Ontelbare zaken schieten door mijn hoofd waar ik over wil schrijven.

Ik moet een compromis maken, dit is de reden waarom deze column over compromissen binnen de verpakkingswereld gaat. Men heeft onder andere te maken met producten (producteigenschappen), verpakkingsmaterialen, verpakkingsmachines, logistiek en marketing. Hierbij is niets zwart of wit. Een trend die echter in de maatschappij wel sterker wordt en langzaam ook doorsijpelt in de verpakkingswereld. Men moet van kunststof van fossiele oorsprong af, kunststoffen moeten van hernieuwbare grondstoffen worden gemaakt of gerecycled, de keten moet circulair (duurzaam) worden. Circulariteit is uitstekend en maakt veel innovatieve krachten los en leert ons anders kijken naar bestaande oplossingen.

Toch een kleine kanttekening, met name als het gaat om het recyclen van kunststoffen die weer in direct contact met voeding kunnen komen. Het lijkt zo eenvoudig, je scheidt de kunststoffen, sorteert de kunststoffen op type, smelt ze en maakt er weer nieuwe kunststof van voor voedselverpakkingen om downcycling te voorkomen. 

‘Laten we leren uit de lessen van het verleden met gerecycled vouwkarton’

Laten we leren uit de lessen van het verleden toen gerecycled vouwkarton werd gebruikt voor verpakkingen die in direct contact met voedsel kwamen en waaruit  de MOSH/MOAH problematiek is ontstaan. Hoewel de wetgeving eisen stelt aan het gebruik van gerecyclede kunststoffen bestaat de kans dat in de loop van de recycling cycli een cumulatie optreedt van een complexe mix van niet gewenste stoffen. Hetgeen lastig vast te leggen is in wetgeving. 

Wees vooral zelf alert en onderzoek welke stoffen in de gerecyclede kunststoffen kunnen ontstaan. Een ding moet men niet uit het oog verliezen en dat is de voedselveiligheid van verpakte producten. Op dit vlak zou ik adviseren om geen compromissen te sluiten.  

Artikel delen