Sjors_Selger _VerpakkingsManagement

Mooi initiatief voor het oogsten van jonge bomen

Door Sjors Selger, van Meerbomen.nu 

 

Voor veel vakantievierders zal Bollo een goede bekende zijn. De bruine beer met waterhoofd en de outfit van boswachter en padvinder heet je welkom en zwaait je na je verblijf in je Nederlandse of buitenlandse vakantieverblijf weer uit. Het is voor de medewerker die zich in dat pak moet hijsen, bij temperaturen van boven de vijfentwintig graden, niet altijd een pretje om de rol van gast(b)heer-kindervriend glansrijk te vervullen.

Via een betrokken buurman met groene vingers kwam ik in contact met meerbomen.nu. Een organisatie die met hulp van vrijwilligers onder begeleiding van deskundigen jonge bomen oogst. Op daartoe aangewezen terreinen. En die boompjes via uitdeeldagen ter beschikking stelt aan particulieren die hun tuin willen verfraaien en een bijdrage willen leveren aan een goede zaak.

Aanleiding om een dag mee te doen op het park 

Bomen zijn de longen van de wereld. Bomen heb je nodig voor cellulose. En cellulose is een belangrijke grondstof voor papier en karton. Aanleiding om een dag mee te doen op één van de parken van Bollo, die meerbomen.nu heeft uitgenodigd om op van tevoren aangewezen delen op de recreatieparken het bos uit te dunnen. Jonge bomen uit te steken en te verzamelen.

Het verloop van de dag 

Na ontvangst met koffie kregen we spitgereedschap en werkhandschoenen en uitleg over hoe te werk te gaan. De Amerikaanse eik en de Amerikaanse vogelkers dienden we niet uit te steken. Dat zijn uitheemse soorten die snel groeien en andere bomen verdrukken. Berk, beuk, den, eik, es, hazelaar, lijsterbes en kastanje mochten we uit de grond steken, met wortel natuurlijk, tot een maximale hoogte van ongeveer één meter. De groep van twintig vrijwillige bomenstekers was divers. Dames, heren, jonger en ouder. Leuk was dat een aantal deelnemers vanuit een AZC aantrad en de handen uit de mouwen stak. Dat leverde mooie gesprekken op tussen het werken in het bos door. Beer Bollo zorgde voor een goede lunch. Daarna werkten we verder, selecteerden de oogst, maakten er bundels van, laadden die op een kar en vervoerden dat naar een uitdeelpunt. Na inlevering van de gereedschappen werden we uitbundig bedankt voor de verrichte inspanningen. Alle boompjes werden genoteerd. De soort en de aantallen. Ik denk dat we ongeveer 1500 boompjes verzamelden, waarvan statistisch is vastgesteld dat ruim 80% aanslaat.

'De volgende dag voelde ik spieren, waarvan ik het bestaan vergeten was'

Ruimhartige organisatie en een prachtig initiatief 

De organisatie is ruimhartig. Ik hoefde niet met een lege kruiwagen naar huis. In de stromende regen heb ik mijn bescheiden oogst in onze bostuin diezelfde middag nog geplant. De douche voelde weldadig. De volgende dag voelde ik spieren, waarvan ik het bestaan vergeten was.

Ik heb me aangemeld voor een nieuwe ronde. Een prachtig initiatief met een mooi doel.

Meer artikelen

recent new image
Daan van Urk: ‘De...

De column 'De dag van ...' wordt...

Lees meer
recent new image
DesignVisie: Awards

In de rubriek DesignVisie bespreekt...

Lees meer
recent new image
Roemer Zijp:...

‘We willen met z’n allen verduurzamen....

Lees meer
recent new image
VNV-er Sanne van der...

De column 'De dag van ...' wordt...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox