Via een betrokken buurman met groene vingers kwam ik in contact met meerbomen.nu. Een organisatie die met hulp van vrijwilligers onder begeleiding van deskundigen jonge bomen oogst. Op daartoe aangewezen terreinen. En die boompjes via uitdeeldagen ter beschikking stelt aan particulieren die hun tuin willen verfraaien en een bijdrage willen leveren aan een goede zaak.
Aanleiding om een dag mee te doen op het park
Bomen zijn de longen van de wereld. Bomen heb je nodig voor cellulose. En cellulose is een belangrijke grondstof voor papier en karton. Aanleiding om een dag mee te doen op één van de parken van Bollo, die meerbomen.nu heeft uitgenodigd om op van tevoren aangewezen delen op de recreatieparken het bos uit te dunnen. Jonge bomen uit te steken en te verzamelen.
Het verloop van de dag
Na ontvangst met koffie kregen we spitgereedschap en werkhandschoenen en uitleg over hoe te werk te gaan. De Amerikaanse eik en de Amerikaanse vogelkers dienden we niet uit te steken. Dat zijn uitheemse soorten die snel groeien en andere bomen verdrukken. Berk, beuk, den, eik, es, hazelaar, lijsterbes en kastanje mochten we uit de grond steken, met wortel natuurlijk, tot een maximale hoogte van ongeveer één meter. De groep van twintig vrijwillige bomenstekers was divers. Dames, heren, jonger en ouder. Leuk was dat een aantal deelnemers vanuit een AZC aantrad en de handen uit de mouwen stak. Dat leverde mooie gesprekken op tussen het werken in het bos door. Beer Bollo zorgde voor een goede lunch. Daarna werkten we verder, selecteerden de oogst, maakten er bundels van, laadden die op een kar en vervoerden dat naar een uitdeelpunt. Na inlevering van de gereedschappen werden we uitbundig bedankt voor de verrichte inspanningen. Alle boompjes werden genoteerd. De soort en de aantallen. Ik denk dat we ongeveer 1500 boompjes verzamelden, waarvan statistisch is vastgesteld dat ruim 80% aanslaat.