Jaap Patijn

3 vragen aan ... Jaap Patijn over Single Use Plastic in Nederland

Voor onze wekelijkse rubriek '3 vragen aan' vroegen we deze week aan Jaap Patijn van Searious Business naar zijn mening over de alternatieven voor Single Use Plastic, papier versus plastic verpakking en over het besmettingsgevaar van recycled papier.

Vraag 1: Welke alternatieven zijn er voor SUP-verpakkingen?

Herbruikbare verpakkingen zijn hierin veruit het beste alternatief, omdat deze in de regel niet tot zwerfafval leiden. Tegelijkertijd is er nog een heleboel angst voor. Zo denken veel bedrijven dat de consument herbruikbaar maar moeilijk vindt en niet wil overstappen. In het verleden hebben wat bedrijven pilots opgezet die als mislukt bestempeld worden en eerder gebruikt worden om te concluderen dat herbruikbaar moeilijk is, in plaats van ervan te leren en een vervolg in de volgende pilot of implementatie te verbeteren.

Dat maakt dat veel bedrijven op korte termijn vooral naar plasticvrije single-use alternatieven zullen kijken, zoals naar glas voor drankverpakkingen. Dit is vaak zwaarder en daarom niet altijd duurzamer. Een objectieve LevensCylus Analyse (LCA) biedt in veel gevallen uitkomst. Vuistregel daarbij is: gebruik herbruikbaar waar mogelijk, en zet in op goed recyclebaar monomateriaal van herbruikbare bronnen.

Vraag 2: Zijn papieren alternatieve verpakkingen voor plastic verpakkingen zoveel beter?

Papier is in de perceptie van de consument duurzamer dan plastic. Daarom lijkt het een logisch alternatief. Het probleem is echter dat papier of ‘fibre-based’ materiaal vaak een toevoeging, bewerking of coating nodig heeft om het geschikt te maken voor voedselcontact met warme dranken of maaltijden. Denk dan vooral aan bestendigheid tegen vet en water. Daar zijn bijna altijd polymeren voor nodig. Daardoor zal het nog steeds in veel gevallen onder onder dezelfde SUP-richtlijn vallen.

Wij maken regelmatig een LCA vergelijking tussen verpakkingen, om de daadwerkelijke milieu-impact in te kunnen bepalen. De productie van papier heeft ook een aanzienlijke impact en in combinatie met vaak toegenomen verpakkingsgewicht kan papier dan ook slechter scoren dan de aanvankelijke plastic verpakking.

Wat gaat Single Use Plastic (SUP) voor ons in Nederland betekenen?

Er komen voor de consument toeslagen op bepaalde producten in plastic verpakkingen vanaf januari 2023. In scope zijn starre verpakkingen die (deels) uit plastic bestaan, en eten/drinken bevatten die zonder verdere bereiding genuttigd kunnen worden. De toeslag moet apart van het product op de kassabon worden vermeld, de consument betaalt deze toeslag en het doel is om te ontmoedigen om voor portieverpakking te gaan kant-en-klaarmaaltijden die de neiging hebben om te vervuilen. Enkele voorbeelden van de voorgestelde toeslagen op de verpakking;0,05 voor kleinverpakking (gesneden fruit)0,25 voor drinkbekers (ijskoffie, sappen en warme dranken)0,50 voor vershouddozen (salades, yoghurtzakjes en afhaalmaaltijden)Daarna:- juli 2023; reductiemaatregelen verpakkingen voor onderweg (toeslag)- januari 2024; reductiemaatregelen voor verpakkingen voor eigen gebruik (verbod)- Verplicht om een ​​herbruikbaar alternatief of BYO aan te bieden voor ter plaatse bereid voedsel

Vraag 3: Mogen papieren alternatieven gerecycled papier bevatten en daarmee de kans op MOSH/MOAH besmetting?

Wettelijk gezien mag het, mits het aan de warenwet voldoet. Nederland volgt de algemene Europese EFSA normen voor maximale migratie van schadelijke stoffen, waar onze buurlanden al specifiekere regels hanteren. Het risico zit vooral bij droge producten die eerder langdurig in direct contact zijn met gerecycled papier. Voor andere type producten heb je bijna altijd een coating of barrièrelaag nodig die dan eveneens als barrière tegen migratie van minerale oliën kan dienen.

In de context van SUP verwacht ik dat het minder relevant is, omdat je bijna altijd polymeren nodig hebt in papier of vezel-gebaseerde verpakkingen, gerecycled of niet, en dus zal dat onder SUP blijven vallen.

searious business

Wat doet Searious Business zoal?

Wij helpen klanten hun verpakkingen of producten opnieuw te ontwerpen en hun verdienmodel om te bouwen naar een duurzamere manier van produceren. Zo kunnen we plastic in de economie en uit ons milieu houden. Wij werken ook samen met NGO's en overheidsorganisaties aan grotere internationale projecten om grootschalige systeemveranderingen op te tuigen. Onze missie: voorkomen van plastic afval in onze oceaan.

Bekijk ook deze video van Searious Business:

 

Wilt u meer artikelen lezen uit de serie '3 vragen aan'

Meer artikelen

recent new image
Hoe veilig is gerecycled...

Om plastic recyclaat in te zetten voor...

Lees meer
recent new image
DesignVisie: Trage...

In de rubriek DesignVisie bespreekt...

Lees meer
recent new image
Nynke Arntzen: 'Door in...

De column 'De dag van ...' wordt...

Lees meer
recent new image
Daan van Urk: ‘De...

De column 'De dag van ...' wordt...

Lees meer
Image-Jul-30-2024-06-11-03-7865-AM

VM nieuwsbrief

  • Blijf op de hoogte met het laatste nieuws uit de verpakkingsindustrie
  • Techniek, duurzaamheid, design en meer
  • Gratis in jouw inbox