Nordson ontzorgt Izico met tankloos lijmsysteem

Loempiaproducent Izico in Katwijk stapte begin dit jaar over op de tankloze lijmsystemen van Nordson Benelux. Het nieuwe Freedom hotmelt-systeem bespaart ruim zestig procent op het lijmverbruik. Bovendien is er minder onderhoud nodig en zijn er minder storingen.

Het inpakproces in de Izico-snackfabriek oogt stabiel, clean en overzichtelijk. In een continue flow komen de loempia’s vanuit de productie de inpakafdeling op en gaan richting één van de vier inpaklijnen. De relatief eenvoudige vouwplakmachines van Schut Systems vormen uit een plano een click lock-doosje waar, afhankelijk van het product, twee grote of zes kleine loempia’s in gaan. Voor het sluiten van de doosflappen brengen lijmpistolen per doosje aan drie zijden lijm aan. Voorheen was dat een relatief dikke streep lijm, sinds kort slechts drie dunne lijmstreepjes. Resultaat: ruim zestig procent minder lijmverbruik.
Toch is de overstap naar een efficiënter lijmsysteem geen vanzelfsprekendheid, zegt Arno de Hond, packaging area manager bij Nordson Benelux. ‘Bedrijven durven vaak niet de overstap te maken naar zuinige lijmsystemen omdat ze bang zijn dat de verpakking niet goed dicht blijft zitten. Wij bieden ze dan vrijblijvend een testopstelling aan. Vaak zijn ze dan snel overtuigd dat het werkt.’
‘Dat klopt’, zegt Jim Duivenvoorden, hoofd inpak en logistiek bij Izico. ‘Na vier weken testen waren we overtuigd. Ik moet bekennen dat ik eerst mijn bedenkingen had. Bij mijn vorige werkgever waren er namelijk problemen met het aanzuigen van de korrels. Die zijn opgelost.’
In maart besloot Izico vier systemen aan te schaffen, die in recordtempo werden geïnstalleerd door Nordson-monteur Pim Driessen.

‘Frituurpan’
Izico verving met de overstap naar Freedom haar vier oude Nordson 3000-lijmsystemen. Dat was wel nodig ook, want na ruim twintig jaar trouwe dienst was de end of life-datum van enkele lijmunits al lang gepasseerd. De snackproducent van Beckers en diverse private label-merken ging op zoek naar vervanging. Nordson stelde het tankloze Freedom systeem voor, waarbij de externe lijmtank, een soort grote frituurpan van tien liter, is vervangen door een compacte opwarmunit, die razendsnel een kleine hoeveelheid lijm (500 ml.) opwarmt naar de juiste temperatuur. De benodigde lijmkorrels zuigt het systeem aan vanuit een grote lijmcontainer, waar 120 liter lijmkorrels in past. De voordelen hiervan zijn onder meer dat de lijm niet continu op hoge temperatuur in de lijmtank staat en daardoor veroudert of aanbrandt. Daarnaast is er minder energie nodig, want de opwarmtemperatuur daalt van 165 naar 130 graden Celsius. Bij het aanzetten, gaat het opwarmen veel sneller. Standaardsystemen starten in zo’n 45 minuten op, het Freedom-systeem is binnen twintig minuten operationeel. Een operator zal het systeem daarom eerder uitzetten, omdat hij weet dat het weer snel gereed is. Daarmee bespaar je dus energie.
Verder hoeft de operator niet meer handmatig lijmkorrels bij te vullen. Bij Izico ging het bijvullen van de lijmvoorraad van tien keer per productieshift een schep lijm in de tank gooien, naar één keer per week de blauwe container vullen met zakken van twintig kilo. ‘Dat zorgt ook voor minimale vervuiling van buitenaf en minder kans op het morsen van de korrels op de vloer. We hoeven er nu zo weinig bij te zijn, dat we de loopruimte hebben opgevuld met pallets’, zegt Jan Schoneveld, hoofd technische dienst.

2 Milliseconden
Een andere grote vooruitgang is de nieuwe Nordson lijmpistolen. Deze zogenoemde zelfreinigende MiniBlue II SureBead-pistolen zijn volgens Geert Broos (sales manager Benelux bij Nordson) een van de snelste en meest nauwkeurige lijmpistolen in de industrie. ‘De oude lijmpistolen hadden een doseersnelheid van 12 milliseconden, de MiniBlue haalt 2 milliseconden. Hierdoor is het mogelijk om zeer nauwkeurig kleine hoeveelheden hotmelt aan te brengen op de verpakking. In plaats van een lange streep kun je dus ook een aantal kleine strepen of stippen aanbrengen. Daarnaast is dankzij een nozzle met kleinere diameter het lijmpatroon fijner geworden (van 0,31 naar 0,20 mm). Tot slot zorgt een naald in de nozzle, die bij iedere dosering beweegt, dat het pistool niet verstopt raakt.’

Stipje en streepjes
Bij Izico was het even zoeken naar het ideale lijmspoor, vertelt Jim Duivenvoorden. ‘Het systeem beschikt over tientallen lijmspoorpatronen. Je kunt kiezen tussen stipjes- of streepjespatronen of combinaties hiervan. Het is een kwestie van uitproberen en de grenzen opzoeken. Wij zijn uiteindelijk uitgekomen op drie streepjes met een ruime tussenruimte.’
Via het Spectra besturingssysteem van Nordson is het lijmsysteem eenvoudig in te stellen. Ieder lijmpistool of iedere lijmslang is voorzien van een microchip die de status ervan doorgeeft aan het systeem en waarmee ieder onderdeel via de besturing apart instelbaar is via het touch panel.
‘Gebruikers kunnen veel informatie uit het systeem halen en kunnen het helemaal naar hun hand zetten. Je kunt nu bijvoorbeeld heel eenvoudig instellen dat het lijmpistool , na detectie van een fotocel start met het lijmpatroon aanbrengen’, vertelt Arno de Hond.

Prils
Intercol Kleefstoffen levert de lijm voor het hotmelt-systeem. Dat is dezelfde soort als Izico voorheen gebruikte, alleen heeft het bedrijf door aanvoerproblemen in de toevoerslang de vorm laten aanpassen. Standaard hebben de hotmelt-korrels een pastillevorm, maar die kleven soms aan elkaar en blijven daardoor in de toevoerslang steken. Lijmleverancier Intercol loste dit probleem op door de korrels als prils te leveren, een soort kogelronde korreltjes.
‘De vier lijmsystemen werken nu nagenoeg vlekkeloos’, zegt Jan Schoneveld. ‘De laatste storing dateert nog uit de zomervakantie. Je vergeet bijna dat je een lijmsysteem hebt staan.’

www.nordson.com / www.izicosnacks.com