Zuivelpak wijst consument de weg in recycling

Zuivelpak wijst consument de weg in recycling

De zuivelindustrie, supermarktbranche en drankenkartonproducenten zijn de campagne ‘Zuivelpak volledig recyclebaar’ gestart. Hiermee willen zij de consumenten informeren over de goede recyclebaarheid van zuivelpakken.

Een Nederlands huishouden gebruikt jaarlijks zo’n 300 drankenkartons, waarvan het merendeel zuivelpakken zijn. Ook producten als water, sap, soep en sauzen worden verpakt in drankenkartons. ‘Al deze pakken kunnen worden gerecycled en dat gebeurt steeds vaker’, aldus de initiatiefnemers. 
‘De laatste jaren is de recycling van drankenkartons op gang gekomen. Sinds enkele jaren worden drankenkartons op verschillende manieren ingezameld en gerecycled. Dat wordt via de commercial van zuivelpak.nl aan alle consumenten duidelijk gemaakt.’
René Roorda, algemeen directeur van het CBL: “Wij vinden het belangrijk dat alle verpakkingen in de supermarkt recyclebaar zijn. Deze campagne maakt ook de consument daarvan bewust."

Nieuwe producten
Recyclen verlaagt milieudruk verpakkingen Van tissues tot stekkerdozen: van drankenkartons worden allerlei nieuwe producten gemaakt. Waardevolle grondstoffen worden zo opnieuw ingezet, waardoor de milieudruk van verpakkingen afneemt.
Inge Eggermont, directeur van HEDRA: “We zijn trots op de recycling van drankenkartons. Door de grondstoffen opnieuw in te zetten verlagen we de milieudruk en dragen we bij aan de totstandkoming van een circulaire economie. Het is mooi dat we consumenten via deze weg kunnen vertellen hoe het zit met de recycling van drankenkartons.” 

300 per gezin
Ruim 300 drankenkartons per gezin per jaar  Een Nederlands gezin gebruikt jaarlijks zo’n 300 drankenkartons. Deze worden grotendeels gebruikt voor het verpakken van producten als melk, vla en yoghurt, maar ook voor producten als water, sap, frisdrank, soepen en sauzen. Een drankenkarton bestaat uit karton, een dop en dun laagje aan de binnen- en buitenzijde van plastic, en soms ook een binnenlaagje van aluminium. Al deze materialen kunnen tegenwoordig worden gerecycled. Zo wordt het karton gebruikt in nieuwe dozen, hygiënepapier, zoals tissues, en kantoorartikelen. Het plastic en aluminium worden gebruikt voor bijvoorbeeld stekkerdozen en grindroosters.

www.zuivelpak.nl

Artikel delen