Zien wanneer groenten en fruit rijp zijn

In de toekomst kunnen consumenten aan kunststof wikkels zien, als groenten en fruit rijp genoeg zijn om te kopen, aldus AGF. Wetenschappers zijn namelijk bezig met de ontwikkeling van hi-tech verpakkingen, die in staat zijn om de kwaliteit van de boodschappen te checken.

Het idee is om de kunststof materialen te voorzien van sensoren die kunnen bepalen wanneer iets rijp is. De sensoren moeten de temperatuur, vochtigheid en andere kenmerken kunnen meten. Daarnaast is het noodzakelijk dat de verpakking ook draadloos gegevens door kan geven.
Zwitserse onderzoekers (die door de EU gefinancierd zijn) voeren onder leiding van dr. Danick Brians in Lausanne het 'FlexSmell'-onderzoek uit. Zij werken hierin samen met Britse collega's van de universiteiten in Manchester en Sheffield. Eén van de belangrijkste doelstellingen is het ontwikkelen van sensoren die ethyleengas kunnen ontdekken. Dit gas stimuleert de rijping van fruit, de niveaus van het gas maken het mogelijk om de mate van rijpheid te bepalen. De verpakking moet uiteindelijk ook hexanol kunnen herkennen. Hexanol kan een indicatie geven van de staat van rottingsproces van het voedsel. Op dit moment worden diverse technieken onderzocht. De grootste uitdaging is het verwerken van de elektronica, sensoren en een antenne die geschikt is voor het draadloos verzenden in de verpakking.

Bron: 
www.agf.nl
Tags (taxonomy): 

Reacties

Reactie toevoegen