Zeewiersachets verminderen plastic afval

Zeewiersachets verminderen plastic afval

Fastfood keten Just Eat en sausproducent Hellmann’s testen in de UK saussachets gemaakt uit zeewier van Notpla. De consument kan deze duurzame sachets net als normale sachets met de hand openen en daarna in de thuiscompost gooien waar ze volledig afbreken.

Een groep van 65 Just Eat-restaurantpartners introduceert een serie Hellmann’s sauzen in zeewiersachets. Het gaat om ketchup-, BBQ-, tartaar- en knoflooksaus. De proef vindt momenteel plaats in Londen en er zijn plannen om het uit te breiden naar meer steden.
De sachets zijn smaakloos en kleurloos, zodat de smaak van de Hellmann’s niet wordt beïnvloed.

Test
Een eerdere test vorig jaar met Notpla, een duurzame startup voor verpakkingen, omvatte ketchupzakjes voor 10 restaurantpartners. Die voorkwam dat ruim 46.000 plastic ketchup-sachets  op de vuilnisbelt terecht kwamen en kreeg positieve feedback van klanten:
- 92% zei dat ze graag meer van hun afhaal sauzen zouden zien in de sauszakjes op basis van zeewier.
- 91% vond de sachets net zo gemakkelijk of gemakkelijker te gebruiken dan een normaal sachet.
Pierre Paslier, co-CEO van Notpla: ‘Sachets voor afhaalmaaltijden zijn een van de moeilijkste kunststoffen voor eenmalig gebruik. Ze veroorzaken zwerfafval en hebben een lage restwaarde voor recycling.

Artikel delen