Vraag zelfklevende etiketten terug op niveau

De vraag naar zelfklevende etiketten is weer terug op het niveau van voor de crisis. Dat meldt Finat, de Europese associatie voor producenten van zelfklevende etiketten.

Finat meldt dat de vraag naar zelfklevende etiketten in 2010 een stevig herstel heeft mogen noteren na de economische crisis, die voor de sector medio 2009 haar dieptepunt kende. In 2010 was sprake van een totaal volume van 5,7 miljard vierkante meter in Europa. Dat betekent een toename van 11,4% ten opzichte van 2009 en 3,5% ten opzichte van 2007.
Basis voor deze groei was het sterke herstel van de vraag naar etiketten(materiaal) op rol, die ongeveer 70% van de totale markt voor zelfklevend etikettenmateriaal uitmaken. Een nog sterkere groei noteerde de vraag naar kunststof etiketten van de rol zoals PE, en PP. Deze vraag groeide met 15,3% ten opzichte van 2009. Het aandeel van kunstof in het totaal van zelfklevende etiketten groeide van 15% van het begin van het millennium tot 22,5% in 2010.

Nederland +10%
Geografisch gezien was de groeiende vraag vooral afkomstig in Oost- en Zuid-Europa, inclusief Turkije. Beide regio’s noteerde een dubbelcijferige groei van respectievelijk 20,6% en 13%. Turkije, Rusland, Bulgarije en Roemenië groeiden zelfs meer dan 20% als gevolg van een sterke economische groei in deze regio. In de meer verzadigde markten was er een groei van 4,5 tot 8,5 % te noteren, waarbij echter in Nederland, Duitsland, Italië en Spanje groeipercentage van meer dan 10% vielen te noteren.

Duurdere grondstoffen
Finat-leden maken zich wel zorgen over de stijging van de grondstofkosten. Tussen januari 2010 en januari 2011 stegen de pulpprijzen met 20 tot 25%. Het granulaat voor LDPE, PP en PET werd zelfs 25 tot 35% duurder, terwijl polymeren die noodzakelijk zijn voor de productie van lijmen met 65 tot 75% in prijs stegen. Ook de inktfabrikanten werden geconfronteerd met een krappe markt voor grondstoffen en hebben prijsverhogingen aangekondigd tot 30%. De stijging van de prijs voor ruwe olie, die mede veroorzaakt wordt door de onzekerheid in de Arabische landen, voert de prijsdruk verder op. Niet in de laatste plaats met het oog op de transportkosten.

www.finat.com

Bron: 
VerpakkingsManagement

Reacties

Reactie toevoegen