Vormbehoud milieuvriendelijke fles

Milieuvriendelijke fles behoudt klassieke vorm

Glasfabrikant O-I produceert sinds kort de lichtgewicht Lean+Green-fles voor twee wijnmerken van Cielo e Terra. De wijnproducent uit de Italiaanse regio Veneto voorziet hiermee zijn tafelwijnen Freschello en Cielo van een glasverpakking die slechts 345 gram weegt. De flessen zijn tot een derde lichter dan hun voorgangers, maar handhaven de karakteristieke eigenschappen van een Bordeaux-fles, claimt de producent.

Eerder vervaardigde de fabrikant voor de Moezel en Rheinhessen een lichtgewicht versie van de Schlegel-fles, een typische fles voor wijnen uit deze Duitse regio's. De Schlegel Lean+Green weegt 360 gram in plaats van 460 gram en wordt door O-I in Nederland geproduceerd in groen, bruin en wit glas.

De NNPB-technologie (narrow, neck, press en blow) maakt het mogelijk om glazen longneckflessen te maken die tot een derde lichter zijn dan gewone flessen. Deze technologie zorgt voor een betere verdeling van het glas in de mallen, waardoor het productieproces minder energie vergt. Voor de productie van deze flessen wordt 90% aan gerecycled glas gebruikt, legt O-I uit.

De producent geeft aan dat de focus van de productontwikkeling van de milieuvriendelijke wijnfles niet alleen lag op het beperken van het gewicht, maar dat ook de 'look' en 'feel' van de Freschello en de Cielo behouden moesten blijven. Dankzij de smalle hals heeft de fles de vertrouwde, elegante vorm waardoor hij er mooi uitziet op tafel en makkelijk schenkt. Met de Lean+Green blijven alle eigenschappen van een gewone fles bewaard, zoals de compacte structuur, de inertie en de transparantie, aldus de fabrikant.

Wat O-I niet nalaat te vertellen is dat na de eerste successen op de markt, het concept inmiddels ook is bekroond. Tijdens de Australische Packaging Evolution Awards is de lichtgewicht fles onderscheiden in de categorie 'Most Innovative Solution in Packaging Waste Management in Australia' en werd het ontwerp uitgeroepen tot 'Best in Show'.

www.o-i.com

Tags (taxonomy): 

Reacties

Reactie toevoegen