Volautomatisch opslagsysteem helpt Coca-Cola Dongen  bij duurzame ambities

Met een investering van 20 miljoen euro in een automatisch opslagsysteem voor haar distributiecentrum in Dongen zet Coca-Cola Enterprises een belangrijke volgende stap in de richting van het realiseren van haar duurzame doelstellingen. Met dit systeem is het mogelijk pallets met flessen en blikken automatisch in opslag te zetten en op elk gewenst moment klaar te maken voor transport. Transporten kunnen volledig op basis van de behoeften van klanten worden samengesteld en klaargezet. Zo wordt de laadruimte in vrachtwagens maximaal benut. Het resultaat is een substantiële beperking van het wegtransport met 4.584 ritten of 12.376 kilometer per jaar en een CO2-reductie van ruim 13.267 kilogram per jaar.

 

Nieuwe mijlpaal op gebied van duurzaamheid

Het Automatic Storage & Retrieval-systeem is in de bestaande gebouwen van het distributiecentrum in Dongen gerealiseerd. Hiervoor is het dak van een hal naar 13,5 meter verhoogd. Er is nu een opslagruimte van meer dan 17.893 pallets beschikbaar, wat overeenkomt met ruim 745 vrachtwagens. Naast een aanzienlijke vermindering van het aantal kilometers levert het systeem een bijdrage aan een lager energieverbruik. Zo zijn de kranen van de opslag voorzien van een modus voor het terugwinnen van energie. Zodra de pallets vanuit het magazijn naar beneden worden vervoerd of als er wordt afgeremd, wordt er stroom opgewekt. Deze wordt geleverd aan het elektriciteitsnetwerk van het distributiecentrum, zodat het kan worden hergebruikt. Tussen 10 en 20 procent van het totale energieverbruik wordt opgewekt met dit ‘highrise-systeem’.

 

Duurzaamheid zit in het DNA van Coca-Cola Enterprises. Met deze grote investering in het Automatic Storage & Retrieval-systeem zijn we in staat onze ecologische voetafdruk in Nederland verder te verkleinen. Hiermee bereiken we een nieuwe mijlpaal in het realiseren van onze duurzame ambities. Zo heeft Coca-Cola Enterprises de ambitie om in 2020 haar totale CO2-voetafdruk met een derde te verminderen door de CO2-uitstoot in de hele waardeketen terug te dringen. Hieraan wordt onder meer invulling gegeven door over te stappen op duurzame verpakkingen en de hoeveelheid afval tot een minimum te beperken.

 

Reacties

Reactie toevoegen