Verpakking medicijnen moeilijk te openen

Patiënten hebben vaak problemen met verpakkingen van geneesmiddelen. Dat concluderen farmaceutische onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Vooral mensen met een beperkte handfunctie, zoals reumapatiënten en ouderen, hebben moeite de verpakkingen te openen. De stripverpakking geeft de meeste problemen.

De wetenschappers analyseerden 6.000 meldingen van patiënten over hun ervaringen met medicijnen tussen het voorjaar 2004 en eind 2007, verzameld door het Meldpunt Medicijnen. 10% van deze meldingen ging over de medicijnverpakking. Bijna de helft van de meldingen over de verpakking ging over de stripverpakking die gebruikt wordt voor tabletten. Gebruikers kregen de tabletten moeilijk uit de strip, waardoor de tabletten breken of op de grond vallen. Hierdoor zijn ze soms niet meer bruikbaar.

De aluminium doordrukstrips gaven de meeste problemen, bij afpelbare stripverpakkingen is het materiaal vaak te stug of het lipje waaraan getrokken moet worden te klein. Ook zijn er andere klachten, zoals het grote formaat van de verpakkingen, niet goed afscheurbare strips, verspilling van materiaal en problemen met de opdruk en informatie bij het medicijn.

De onderzoekers deden een aantal suggesties aan de producenten van geneesmiddelen, de overheid en apothekers om een deel van de problemen op te lossen. Ook adviseerden ze het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen om het testen van de gebruiksvriendelijkheid van de verpakking onderdeel te maken van de registratieprocedure.

Bron: 
Universiteit Utrecht, 19-11-2009

Reacties

Reactie toevoegen