Tetra Pak wil fabriek in Moerdijk sluiten

Tetra Pak Benelux vandaag aangekondigd een overleg te starten om haar fabriek in Moerdijk per eind van dit jaar te sluiten.

De fabrikant van drankenkartons geeft als reden voor de voorgenomen sluiting van Tetrapak Moerdijk de ‘afnemende vraag naar drankenkartons in Centraal- en Noord-Europa en de hieruit voortvloeiende overcapaciteit bij de Tetra Pak fabrieken in deze regio.’

Overcapaciteit
‘Een aanhoudende zwakke vraag naar kartonnen drankverpakkingen door heel Europa heeft tot aanzienlijke overcapaciteit van verscheidene fabrieken van Tetra Pak geleid, met meer dan 16% lagere verkopen in de Centraal- en Noord-Europese regio in 2013 ten opzichte van 2007.’ Aldus Tetra Pak in een toelichting. Het concern ziet de voorgestelde sluiting van de Moerdijkfabriek - met de almaar groeiende concurrentie - als een cruciale stap om regionaal competitief sterk te blijven en de lange termijngroei in Europa zeker te stellen.

Rotatie offset
De productielocatie in Moerdijk is vandaag de enige roll-fed Tetra Pak-fabriek wereldwijd die de drankenkartons met een offsetrotatie techniek bedrukt. ‘Sinds de succesvolle pilot van een nieuwe printtechnologie kan Tetra Pak binnenkort echter een soortgelijke kwalitatief hoogwaardige printtechniek bieden met gebruik van de bestaandeprinters bij verschillende fabrieken wereldwijd.’ Met de op handen zijnde uitrol van de nieuwe technologie verwacht het bedrijf de productie in Moerdijk eind 2014 te stoppen.
‘We hebben vandaag een hele zware boodschap gedeeld met onze bijzonder kundige collega’s. Daarbij hebben we hen op het hart gedrukt dat het voorstel om de fabriek te sluiten niets zegt over hun inzet en de goede resultaten van de afgelopen jaren’, aldus Moerdijk Supply Chain Director, Andy Gibson. ‘We hebben hen ook meegedeeld dat we na de aankondiging direct aan tafel gaan met hun vertegenwoordigers om ons voorstel voor het sociale plan te bespreken. Hierin stellen we onder meer voor om een mobiliteitsteam te vormen dat hen individueel intensief begeleidt in de stap naar een volgende kans. Ondanks dat we geloven een goed plan uitgewerkt te hebben, realiseren we ons heel goed dat dit nieuws voor al onze collega’s zwaar valt’, sluit Gibson af.

Het overleg met de ondernemingsraad en de vakbonden begint direct. Afhankelijk van de uitkomst van dit traject gaan - met de voorgestelde fabriekssluiting per eind 2014 - ongeveer 215 banen verloren.
Daarnaast stelt het management tevens voor om het personeel van de commerciële Benelux organisatie te verhuizen naar een andere, nabijgelegen, locatie. ‘Het management van Tetra Pak is erop gericht overeenstemming te bereiken over een goed sociaal plan om op die wijze ondersteuning te bieden voor de getroffen medewerkers.’

www.tetrapak.nl

Tetra Pak wants to close plant in Moerdijk

A continuous decline of the demand for drinking cartons and stronger competition is according to Tetra Pak the reason why it wants to close down its factory in Moerdijk in het Netherlands by the end of the year. The plant in the Netherlands is the only location of the producer where it prints the packages in roll-fed offset. Since a successful pilot with a higher quality of flexo printing, the same quality can be achieved with that technique.

Tags (taxonomy): 

Reacties

Reactie toevoegen