Samenwerking DS Smith en visverwerker Mowi

Samenwerking DS Smith en visverwerker Mowi

De Belgische vestiging van Mowi, een viskwekerij van onder andere zalm en baramundi, heeft een mechanisatieproject opgezet met verpakkingsbedrijf DS Smith.

Op de hoogte blijven van nieuwe verpakkingsontwikkelingen?

Het in 1964 opgerichte Noorse bedrijf Mowi is gegroeid van “lokaal visbedrijfje” naar een wereldwijde multinational. Door deze omvang is de onderneming in staat om een stempel te drukken op wereldwijde duurzaamheidsinitiatieven met als doel het beschermen van de kwetsbare oceanen. Eén van Mowi’s doelstellingen is het verminderen van de milieudruk.

Samenwerking DS Smith en viskwekerij Mowi

Samenwerkingstraject met DS Smith

‘Op onze machines verwerken wij grote hoeveelheden kunststof kratten en we vroegen ons af of dit proces efficiënter en duurzamer kon. Daarnaast hadden we een uitdaging met de bestaande trays van golfkarton. Deze bleven niet goed rechtop staan, waren niet goed stapelbaar en er waren extra materialen nodig om palletstabiliteit te garanderen’, aldus Philippe De Bie, group procurement manager bij het visbedrijf.

Het was het begin van een samenwerkingstraject met DS Smith, waarbij nieuwe verpakkingsdesigns ontwikkeld werden, bestaande verpakkingslijnen werden aangepast, nieuwe machines werden aangeschaft en verbouwingsplannen werden herbekeken. De benodigde opslagruimte voor verpakkingsmateriaal kon drastisch worden teruggebracht en er waren er minder trucks nodig voor het vervoer.

Van grondstof tot recycling van de verpakkingen

Het traject begon met een “PackRight Review” - waarbij de gehele leveringscyclus van de klant in kaart werd gebracht. In het Impact Centre van DS Smith in Gent werden resultaten gecombineerd met trends vanuit de visbranche, inzichten op het gebied van veranderend consumentengedrag en veranderende eisen van lokale en internationale retailers.

Vervolgens werden verpakkingsdesigns en prototypes omgezet in proefseries om het concept in de praktijk te testen. De voordelen bleken aanzienlijk. De verpakkingen vielen niet alleen kostprijsvriendelijk uit, maar waren ook snel op te zetten, recyclebaar en ruimtebesparend, verklaart de verpakkingsproducent.

Uitbreiding van machinecapaciteit

Om de groeistrategie van Mowi te kunnen volgen, was er behoefte aan uitbreiding van de productiemogelijkheden in de vorm van twee nieuw aan te schaffen opzetmachines. DS Smith begeleidde het gehele traject tot en met de oplevering. Na een intensief traject van testen en optimalisaties werden er twee machines aangeschaft voor het opzetten van de kartonnen trays.

Om deze machines te kunnen huisvesten zou extra ruimte nodig zijn. Maar omdat het aangeleverde golfkarton niet meer dan een fractie van de magazijnruimte in beslag zou nemen ten opzichte van plastic kratten, konden beide bedrijven de strategie opnieuw bekijken. De machines werden geïnstalleerd in het magazijn zonder extra ruimte bij te hoeven bouwen of te huren, waardoor extra investeringen konden worden vermeden.

Artikel delen