Rusland wil speciale productetikettering voor zuivelproducten

Rusland wil speciale productetikettering voor zuivelproducten

Voor de export van kaasproducten van productgroep 0406 en lang houdbare zuivelproducten uit de EU en andere landen naar Rusland, moet uiterlijk eind 2021 een speciale declaratieplicht worden geïmplementeerd.

Het doel van deze duidelijke productetikettering is kaas- en zuivelproducten tegen namaak te beschermen. Zo willen de Russische autoriteiten de goederenstroom van de fabrikant naar de consument nauwkeuriger traceren en de verspreiding van namaakgoederen van lage kwaliteit tegengaan. Daartoe wordt gebruik gemaakt van een speciaal gegenereerde Datamatrixcode, die op elk uitgevoerd kaas- of zuivelproduct moet worden afgedrukt.

Vervalsingsbestendige Datamatrixcode

Voor het genereren van de Datamatrix-code wordt een vervalsingsbestendig algoritme gebruikt. De code bestaat uit 2 delen, namelijk de identificatiecode van de goederen, die door de Russische Federatie in een uniforme productcatalogus wordt aangeboden en de verificatiecode van het Centrum voor de Ontwikkeling van Veelbelovende Technologieën "CRPT". De Datamatrixcode wordt rechtstreeks op het product, de verpakking of het etiket aangebracht en bevat alle belangrijke gegevens zoals datum, plaats en tijdstip van productie, grootte, houdbaarheid, omvang en/of ook materiaal, enz. Deze datamatrixcode wordt gebruikt om het product te identificeren.

Opsporen van namaakproducten

Wanneer er in de Russische detailhandel kaas- en zuivelproducten in omloop zijn, wordt de afgedrukte datamatrixcode via een online systeem aan de kassa van de supermarkt vergeleken met de officieel afgegeven codes. Als er discrepanties zijn, kan een namaakproduct aan de kassa worden geïdentificeerd.


De CRPT heeft een centrale dienst voor de afgifte van de unieke Datamatrix-codes opgericht onder de naam Chestny Znak - wat "Eerlijk Merk" betekent. Alle producenten die kaas- en zuivelproducten naar Rusland exporteren, moeten hun producten via dit platform registreren en ze uniek markeren met de verstrekte Datamatrixcode als onderdeel van dit nationale track & trace-systeem.

Espera Nederland kan u helpen met deze nieuwe richtlijnen. Of ga voor meer info rechtstreeks naar Chestny Znak.

Bron: Espera Nederland

Gerelateerd nieuws