Rovema en Sappi creëren duurzame stazak voor Bauckhof

Rovema en Sappi creëren duurzame stazak voor Bauckhof

Verpakkingsmachinefabrikant Rovema en papierfabrikant Sappi hebben respectievelijk een blokverpakkingsmachine en stazak ontwikkeld voor Bauckhof, producent van onder andere muesli’s. Dit Duitse bedrijf ondervindt een voortzettende trend naar milieuvriendelijke, hulpbronnenbesparende materialen. Toch zijn veel voedingsmiddelenfabrikanten nog terughoudend in het overstappen van op kunststof gebaseerde verpakkingoplossingen naar papieren varianten.

Op de hoogte blijven van nieuwe verpakkingsontwikkelingen?


De samenwerking tussen Rovema en Sappi resulteert in een stazak voor Bauckhof, een Duitse producent van o.a. muesli’s.
De samenwerking tussen Rovema en Sappi resulteert in een stazak voor Bauckhof, een Duitse producent van o.a. muesli’s.

Een gezamenlijk project tussen Sappi en verpakkingsmachinefabrikant Rovema laat zien dat verandering naar papier mogelijk is. Ook als er zeer strenge duurzaamheidsrichtlijnen van toepassing zijn. Voor Bauckhof, een bedrijf dat producten produceert in overeenstemming met kwaliteitskeurmerk Demeter en biologische normen, is de productie omgezet in afsluitbare, op papier gebaseerde, stand-up pouches. De stazakken worden geproduceerd met het recyclebare Sappi Guard Nature1-MS in een grammage van 95 g/m². Dit papier is speciaal ontwikkeld voor toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie. Het barrièrepapier garandeert 100% bescherming van de gevoelige Bauckhof-producten wanneer het in direct contact komt met droog voedsel, zoals granen, rijst, pasta of meel, claimt de papierproducent.

Duurzame verpakkingsoplossingen

De Duitse graanproducent is naar eigen zeggen gefocust op haar verantwoordelijkheid ten opzichte van de aarde en alles wat daarop leeft – met een zorgvuldig gebruik van hulpbronnen zoals energie, bodem en water. Dit geldt ook voor de verpakking van haar producten. Er komen dagelijks zo'n 139.000 verpakkingen gevuld met biologische meel, vlokken en bakmixen van de productielijn op de Rosche-locatie van Bauckhof. Waar productbescherming en veiligheid in eerste instantie centraal stonden bij het verpakken van gevoelige voedingsmiddelen, werd Bauckhof geconfronteerd met een steeds toenemende vraag van klanten naar duurzame verpakkingsmaterialen.

‘Onze klanten zijn zeer alert wat duurzaamheid betreft en hebben herhaaldelijk hun voorkeuren voor duurzamere verpakkingsoplossingen duidelijk gemaakt’, legt Hannes Öhler, Head of Marketing & Communication bij Bauckhof, uit. ‘Dit heeft ons ertoe aangezet om in 2019 te beginnen met het veranderen van onze processen. We gebruiken nu papieren verpakkingen voor de meeste van onze producten. Sinds de introductie van de nieuwe verpakking zijn we erin geslaagd om het aandeel plastic verpakkingen dat wordt gebruikt voor onze producten met bijna 80% te verminderen.’

Partner Rovema


De samenwerking tussen Rovema en Sappi resulteert in een stazak voor Bauckhof, een Duitse producent van o.a. muesli’s.
De SBS Twin blokverpakkingsmachine van Rovema.

Niet alle producten kunnen echter worden geconverteerd. Kunststof kan niet volledig worden vermeden met producten die gemakkelijk vocht absorberen, zoals de haverpops. Voor dit soort producten is het mogelijk om over te schakelen op alternatieven, bijvoorbeeld recyclebare mono-PP. Om processen waar mogelijk om te zetten naar papieren verpakkingen, rekent Bauckhof op actieve ondersteuning van zijn partner, verpakkingsmachinefabrikant Rovema, en de papierkenners van Sappi. Samen hebben ze een oplossing ontwikkeld bestaande uit de juiste machines en barrièrepapier, stelt Bauckhof.

De uitdaging van papieren zakjes

In tegenstelling tot stazakken of platte zakken van composietmaterialen, moeten op papier gebaseerde alternatieven zorgvuldiger worden behandeld tijdens de productie- en verpakkingsprocessen van zakken. Papier verdraagt weinig spanningsoverdracht en kan gemakkelijk scheuren. Ook moet er tijdens het daaropvolgende vulproces veel meer aandacht worden besteed aan de punctieweerstand van het te gebruiken papier.


De samenwerking tussen Rovema en Sappi resulteert in een stazak voor Bauckhof, een Duitse producent van o.a. muesli’s.
V.l.n.r.: Markus Stahl en Hannes Öhler van Brauckhof.

‘Bovendien moet het materiaal bestand zijn tegen handling tijdens interne secundaire verpakkingen, tijdens transport naar het magazijn en vervolgens naar de supermarkt, waar het product wordt aangeraakt en zelfs ingedrukt door klanten’, legt Markus Stahl, Production, Packaging & Mixing Plant Manager bij Bauckhof, uit. ‘Om het perfecte materiaal voor ons te vinden, hebben Rovema en Sappi gedurende enkele weken talloze tests uitgevoerd om de interactie tussen het verpakkingsmateriaal en de verpakkingsmachine te onderzoeken - en ze goed op elkaar af te stemmen.’

FachPack 2021

De internationale verpakkingsbeurs FachPack vindt plaats in Neurenberg van 24 tot en met 26 september. Zowel Rovema als Sappi zullen daar hun opwachting maken. Rovema in hal 4, stand 261 en Sappi in hal 7A, stand 426.

Artikel delen