Rieke ontwerpt recyclebare dispenseerpomp

Rieke ontwerpt recyclebare dispenseerpomp

Rieke, onderdeel van de TriMas Packaging groep, heeft haar gepatenteerde MonoTM-2e pomp, een recyclebare dispenseerpomp, in productie genomen. Deze innovatie is volgens het bedrijf de eerste volledig recyclebare, mono-materiaal pomp op de markt.

Op de hoogte blijven van nieuwe verpakkingsontwikkelingen? Klik hier voor een jaarabonnement op VerpakkingsManagement.

Na bijna een jaar productie kan Rieke's Mono-2e dispenseerpomp worden toegepast op consumentenverpakkingen (CPG) die de schoonheids-, persoonlijke verzorgings- en andere eindmarkten bedienen met Love Beauty and Planet van Unilever.

Rieke’s single-polymeer pomp


De recyclebare single-polymeer dispenseerpomp van Rieke (foto: TriMas Packaging).
De recyclebare single-polymeer dispenseerpomp van Rieke (foto: TriMas Packaging).

De single-polymeer pomp is ontworpen om het recyclingproces voor dispensers te vergemakkelijken, wat gewenst was door zowel CPG-klanten als consumenten. Als gevolg hiervan bedachten de ontwerp- en engineeringteams van de fabrikant de Mono-2e. Tot dan toe bestonden pompen uit een mix van materialen, zoals onder andere metalen veren, polypropyleen en polyethyleen. Dit scala aan gecombineerde materialen vraagt om speciale infrastructuren qua recycling. De metalen veer in een traditionele pomp is bijvoorbeeld schadelijk voor de plastic recyclingstroom. Daarom zou een consument de sluiting moeten weggooien voordat het wordt gerecycled.

‘Ons doel was om een pomp te leveren die niet alleen gemaakt is met hetzelfde polymeer, maar ook met dezelfde polymeerkwaliteit om de stroom van recycling in de komende circulaire economie te vereenvoudigen’, legt Howard Manning, vice president en general manager, bij Rieke Closures uit.

Bekroond ontwerp

De Rieke Mono-2e werd in 2020 erkend als finalist van de Sustainability Packaging Coalition Innovator Awards, omdat de gepatenteerde pomp uit zes delen bestaat die allemaal gemaakt zijn van één materiaal. Het is 100% recyclebaar en ontworpen om zijn CO2-voetafdruk te verkleinen.