Recyclingnorm blikverpakkingen gehaald

De recycling van metalen verpakkingen is in 2013 verder gestegen van 91% naar 93%. Dat blijkt uit de cijfers die staatssecretaris Mansveld van IenM naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De gestelde inzamel- en recyclingnorm voor metalen verpakkingen van 85% is daarmee gehaald. Van alle soorten verpakkingen wordt metaal het meest gerecycled, claimt Stichting Kringloop Blik (SKB), de organisatie voor metalen verpakkingen in Nederland.

Door de inzet van nieuwe afvalverwerkingsinstallaties worden nu ook kleine metaaldeeltjes uit de bodemas gehaald. Dit verhoogt het recyclingpercentage en het aantal toepassingen voor de resterende bodemas. De manier waarop metalen verpakkingen, zoals blikjes, worden ingezameld verschilt per gemeente. Blik is gewoon in de afvalbak te gooien. Alle aluminium en stalen blikverpakkingen worden uit het afval gehaald, en daarna weer volledig ingezet bij de vervaardiging van nieuw staal en aluminium.

Metalen verpakkingen kunnen naar eigen zeggen steeds weer opnieuw gerecycled worden met behoud van kwaliteit. Zodra metaal in de kringloop komt, blijft het beschikbaar voor toekomstige generaties. Het afval dient weer als grondstof voor een nieuw product. Zo komt dit permanente materiaal oneindig terug in de economie. In Nederland wordt 93% van alle metalen verpakkingen hergebruikt. Deze mate van recycling zorgt voor een efficiënt en zuinig gebruik van grondstoffen en energie, aldus SKB.

www.kringloopblik.nl

Reacties

Reactie toevoegen