Recycling voor 4,5 miljard wegwerpkoffiebeker

Papier en karton recycler DS Smith breidt zijn programma voor het recyclen van wegwerpkoffiebekers uit naar Nederland via papierfabriek De Hoop Mill in Eerbeek. Na het recente succes van een pilot in deze fabriek, moet de introductie van deze aanpak ervoor zorgen dat de 4,5 miljard wegwerpkoffiebekers, die momenteel door koffieliefhebbers in de Benelux jaarlijks worden gebruikt, niet op de stort of verbrandingsplaats belanden.

Deze geplande uitbreiding sluit aan op dezelfde aanpak voor recycling, die de recycler in 2018 introduceerde in de Kemsley Paper Mill in Sittingbourne, Kent. In de UK is daardoor de recycling van wegwerpkoffiebekers de afgelopen twee jaar toegenomen van 1 op de 400 naar 1 op de 25 bekers.
Europa is de grootste markt voor koffiedrinkers ter wereld en vormt 30% van de wereldwijde koffiemarkt. Nederland staat op de vijfde plaats in de wereldranglijst voor koffieconsumptie en biedt daarom interessante kansen om het aantal wegwerpkoffiebekers op de stort significant terug te dringen.

Proef
Bij de eerste proef bij De Hoop Mill in Nederland werkte DS Smith samen met de inzamelingspartner Renewi om meer dan 100.000 wegwerpkoffiebekers te recyclen. Daarnaast zijn er voorbereidingen getroffen om verscheidene proefprojecten nog voor het einde van dit jaar te lanceren.
Wegwerpkoffiebekers vormden een grote uitdaging voor de papierfabrikanten. Dit was deels te wijten aan de plastic laag op de binnenkant van de bekers. Koffiedrinkers zijn zich vaak nog niet bewust van het feit dat wegwerpkoffiebekers ook plastic bevatten en dat deze bekers moeilijk te recyclen zijn.  
Een andere uitdaging is het inzamelen van de wegwerpbekers. De recyclaars roepen regeringen op om nauw met hun samen te werken om het probleem van de aanvoer op te lossen en ervoor te zorgen dat consumenten weten dat ze hun wegwerpkoffiebekers in aparte bakken kwijt kunnen, zodat deze bekers niet alleen in theorie, maar daadwerkelijk worden gerecycled.

Reacties

Reactie toevoegen