Pralines met zorg verpakt

Gevulde pralines zijn de specialiteit van de Poolse banketbakker Mieszko. Voor de automatisering van het voorsorteer- en verpakkingsproces werd Schubert ingeschakeld. De experts ontwierpen een vibratie-eenheid voor de delicate producten.

De verpakking van de kwetsbare producten vereist zowel een uiterst zachte productbehandeling als een breed scala aan formaten. Om aan deze vereisten te voldoen, hebben de specialisten van Schubert een flexibele TLM-praline-verpakkingslijn ontwikkeld met een innovatieve upstream-vibratie-eenheid. Het voorsorteert automatisch de halfronde pralines door ze voorzichtig op hun vlakke onderkant te plaatsen. Dit betekent dat de lekkernijen vervolgens op de juiste manier kunnen worden opgepikt door de pick & place-robots en in plastic trays worden geplaatst.

Verschillende verpakkingsformaten
De volledig pralines worden in vouwdoosjes geplaatst. Om de doosjes open te houden bij het plaatsen van de producten, ontwierp Schubert een speciaal gereedschap. Bovendien kunnen onverpakte producten ook in het systeem worden verpakt. Tomasz Stiebler, projectmanager bij Mieszko, is zeer tevreden met het resultaat: ‘De flexibiliteit van het systeem is ideaal voor ons. We kunnen meer dan 20 verschillende verpakkingscombinaties verwerken. Ik ben ook enthousiast over de tool-free conversie tussen de formaten. Schubert maakt het mogelijk om de robotgereedschappen standaard snel en eenvoudig uit te wisselen zonder de noodzaak van extra tools.’

Voorgepositioneerde pralines
De nieuwe TLM-praline-verpakkingslijn van Schubert bestaat uit zes submachines. In de eerste worden de plastic trays in de ketting gestoken. Dit wordt gevolgd door drie TLM-submachines met geïntegreerde F4-robots, die op drie afzonderlijke invoerproducten worden geleverd. Op elke feeder zorgen drie in serie geschakelde riemen voor de juiste positie van de verschillende soorten pralines. Michael Voelskow, verantwoordelijk Sales Account Manager bij Schubert, legt de functie uit: ‘De eerste aanvoerband levert de verpakte chocolade ongesorteerd in bulk af. Bij het overbrengen naar een tweede transporteur worden de producten niet meer boven elkaar maar in een enkele laag naast elkaar geplaatst. De derde transportband, die onmiddellijk volgt, beweegt twee stappen naar voren en één stap achteruit in een abrupte beweging. Deze beweging is zo perfect gebalanceerd dat Pralines die op hun ronde zijde liggen op hun vlakke onderkant gecorrigeerd worden.’

Scanner
Wanneer correct geplaatst, passeren de pralines een scheidingsband. Een scanner met gereflecteerd licht detecteert de positie van de producten. Het beeldherkenningssysteem van Schubert is speciaal ontwikkeld voor verpakkingstaken met grote productreeksen. Hierdoor kan niet alleen de positie van de producten worden berekend, maar ook de te beoordelen kwaliteit: alleen perfecte pralines worden door de pick & place-robots opgepakt en in de meegeleverde plastic trays geplaatst. Om kwetsbare producten betrouwbaar te verpakken, hebben de F4-robots in het Schubert-systeem individueel ontworpen gereedschappen. Zachte, halfschaalvormige grijpers, die exact zijn aangepast aan de vorm van de halfronde Mieszko-delicatessen en werken met vacuüm, zorgen voor de zachte overdracht van de pralines van de riem naar de plastic trays. F2-vulrobotten plaatsen vervolgens de gevulde trays in vooraf opgestelde dozen en plaatsen, afhankelijk van het formaat, opvulpapier om de producten te beschermen. Gereedschapsvrije omschakelingen tussen de verschillende verpakkingsconfiguraties vinden plaats binnen 15 tot 20 minuten.

www.schubert.group

 

Reacties

Reactie toevoegen