PLUS-gebak duurzaam verpakt

Supermarktketen PLUS heeft de verpakkingen op haar gebaksafdeling verduurzaamd. Het gaat hierbij om circa 2,3 miljoen verpakkingen per jaar. De huidige plastic blisterverpakkingen zijn vervangen door kartonnen verpakkingen met FSC-keurmerk en het plastic venster bestaat voor 80% uit gerecycled PET. Op jaarbasis wordt hierdoor 168,515kg aan plastic bespaard.

Luxe vlaaien, raster- en kruimelvlaaien, taarten, schnitten, klein gebak en mini gebak: alle zes productcategorieën op de gebaksafdeling zijn aangepakt. Alle plastic blisterverpakkingen hadden een  moeilijk recyclebare zwarte plastic onderkant. Deze zijn nu vervangen door een FSC-gecertificeerde kartonnen verpakking met een plastic venster dat voor 80% bestaat uit gerecycled PET. Tevens hebben alle verpakkingen een speciale uitsnede, waardoor het rPET en karton gemakkelijk van elkaar te scheiden zijn. Bovendien staat op de verpakking aangegeven hoe deze gescheiden kan worden, zodat de klant de verpakkingen in de juiste inzamelbak kan werpen. Dit is goed voor de verdere recycling van de verpakking.

Duurzaamheid, hanteerbaarheid en productieketen

Bij het ontwikkelen van de nieuwe verpakkingen is, naast het milieuaspect, rekening gehouden met de attractiviteit en hanteerbaarheid van de verpakkingen. Marco van Geel, categorymanager Brood & Gebak: ‘We zijn sinds april vorig jaar bezig de verpakkingen op onze gebaksafdeling te verduurzamen. We hebben zowel onze verpakkingsleveranciers als gebaksleveranciers uitgedaagd hierover mee te denken, waarbij rekening moest worden gehouden met vier aspecten: duurzaamheid, attractiviteit, gemak voor de klant en verwerking in de bakkerij. Het is ons streven de verpakking zo dun mogelijk te maken, maar hij moet voor de klant natuurlijk wel stevig zijn en het gebak beschermen. Dit is gelukt. We zijn dan ook ontzettend trots op het eindresultaat!’

Verpakkingsbeleid van PLUS

Het verduurzamen van de gebaksafdeling past binnen het verpakkingsbeleid dat PLUS in 2018 heeft opgesteld. Daarin geeft de supermarktorganisatie aan alle 4.500 huismerkverpakkingen tegen het licht te houden en zich in te zetten zo min mogelijk – of waar mogelijk hernieuwbaar en recyclebaar – te verpakken. In 2019 werden om deze reden onder meer de verpakkingen van vleeswaren, maaltijdsalades, aardappelen, salades en sapflesjes verduurzaamd. Bovendien zijn inmiddels alle zwarte plastic verpakkingen uitgefaseerd. Ook in 2020 gaat PLUS verder met het verduurzamen van de verpakkingen.

In de januari uitgave van VerpakkingsManagement meer over de verduurzaming bij PLUS.

www.plus.nl/over-plus.

Reacties

Goedendag VM team
De geschiedenis herhaalt zich zo las ik in de VM van januari het art van Brood&Gebak Marco vn Geel met Plus
In 1988 al behaalden we met de Zeeuw Golfkarton al een gouden noot met de diepvries gebaksdoos met venster van de
firma Ogterop uit Velp. Zo maar een spontane nog altijd trotse oud Product Manager samen met de toenmalige collega's
Met vriendelijke groet.
Daniel den Older

Reactie toevoegen