Palletstabiliteit is veel meer dan enkel veiligheid

Palletstabiliteit is veel meer dan enkel veiligheid

Sinds een aantal jaar is palletstabiliteit een Europese zaak. De EN Richtlijn 2014/47 maakt duidelijk dat pallets die voor vervoer aangeboden worden aan de EUMOS40509 normering moeten voldoen. CS-TS is een Belgische testorganisatie die transportpallets test aan deze normering.

Dit is een artikel van CS-TS.

CS-TS is een onafhankelijke testorganisatie die los van welke verpakking producenten dan ook testen op locatie bij de bedrijven uitvoert. ‘Waar wij bij de opstart van het bedrijf 2 jaar terug vooral naar de wettelijke bepalingen keken in België en ander Europese landen hebben wij moeten vaststellen dat onze klanten niet enkel met palletstabiliteit stabiliteit geconfronteerd worden’, zegt Geert Frans, CEO bij CS-TS.

Win-Win

De tests van CS-TS gaan ook over sustainability, vaak levert een test een optimaal pallet op met minder verpakkingsmateriaal, wat ook de kosten flink kan drukken. Daarnaast is er de veiligheid bij zowel intern als extern transport en het voorkomen van transportschade en alle gevolgen vandien. Bijvoorbeeld automatische warehouses waar pallet binnen de toegelaten afmetingen moeten blijven. Wanneer er dan toch nog schade aan gepalletiseerde goederen voorkomt kan men duidelijk aantonen dat deze aan de EU-normering voldoet. Volgens Geert Frans is het een win-win voor alle betrokkenen, lagere verpakkingsverbruik, lagere kosten, meer veiligheid en meer rechtszekerheid.

Onmiddellijk bijsturen

‘Met CS-TS testen wij overal in Europa op locatie, dat is het grote verschil met de vaste testlabo’s. Wij kunnen bij het testen onmiddellijk bijsturen en anticiperen om de noden van de klant. We werken ook steeds samen met de huisleverancier van de verpakkingsmiddelen van de klant, op die manier kunnen wij onze onafhankelijkheid bewaren en neutraal adviseren. Ook de verpakkingsleverancier wordt er enkel beter van. Deze kan het meest optimale product aan zijn klant leveren met optimale palletstabiliteit’, aldus Frans.

‘In de nabije toekomst wordt dit nog een belangrijker thema als de Europese plastic taks zich uitrolt. In bijvoorbeeld Spanje zal men van 01/01/2023 0.45€ per kg taxeren op een niet recycleerbare verpakking. Dit wordt een hele uitdaging voor de verpakkingsindustrie waar wij hen kunnen helpen zo optimaal mogelijk te verpakken.’

Geert Frans sluit af met het ontkrachten van het fabeltje dat dit Nederland niet zou treffen. ‘De Eu richtlijnen zijn geen snoepwinkel waar men enkel het beste uit kan kiezen. Als gebruiker van verpakkingsmateriaal moet men heel doordacht en professioneel handelen en CS-TS kan u hier in bijstaan en helpen.’

Artikel delen