Onderzoek CO2-voetafdruk kartonindustrie

Onderzoek CO2-voetafdruk kartonindustrie

Het Carbon Footprint of Carton Packaging 2019-onderzoek, uitgevoerd door het onderzoeksinstituut van Zweden (RISE) in samenwerking met Pro Carton, de Europese Vereniging van Karton en Vouwkarton Fabrikanten, heeft uitgewezen dat 326 kg CO2 wordt uitgestoten per ton geconverteerd karton geproduceerd door de kartonnen verpakkingsindustrie in Europa.

Op de hoogte blijven van nieuwe verpakkingsontwikkelingen?

RISE gebruikte een CO2-voetafdruk methodologie die rekening houdt met alle emissies en eliminaties die verband houden met op bossen-gebaseerde producten, inclusief aspecten die uniek zijn voor de waardeketen van de bosbouwindustrie. Het onderzoek omvat de wieg-tot-graf koolstof impact. Daarbij wordt rekening gehouden met fossiele broeikasgasemissies die voortvloeien uit niet-hernieuwbare bronnen, zoals olie, kolen en biogene broeikasgasemissies en die uit hernieuwbare bronnen, zoals planten en bomen, en eliminaties en emissies door directe verandering in het landgebruik.

Verbetering CO2-voetafdruk

De methodologie van dit onderzoek is volgens Pro Carton anders en breder dan alle eerder gebruikte en is in overeenstemming met de nieuwste CEPI- en CITPA-richtlijnen. Het nieuwe cijfer kan dus niet direct vergeleken worden met eerdere onderzoeken. Er werd echter een vergelijking gemaakt met behulp van de oude methodologie, waaruit bleek dat op een like-for-like basis de industrie haar CO2-voetafdruk met ongeveer 9% heeft verbeterd sinds het laatste verslag in 2015.

Tony Hitchin, general manager van Pro Carton, zegt: ‘Cartonboard is een hernieuwbare grondstof die koolstof kan opslaan en recycling vertraagt de terugkeer van CO2-uitstoot naar de atmosfeer. Volgens de Europese GHG-inventarisering zijn de bossen van de 28 EU-landen een netto koolstof put, waarbij de netto CO2 eliminaties door bossen met meer dan 19% zijn gestegen tussen 1990 en 2014.’

Artikel delen