Nestlé versnelt plasticreductie

Nestlé versnelt plasticreductie

Nestlé kondigt een aantal acties aan om haar doel van een afvalvrije toekomst sneller te realiseren. De doelstelling is 100% van de verpakkingen in 2025 recyclebaar of herbruikbaar moet zijn. Hierbij besteedt Nestlé speciale aandacht aan het terugdringen van de hoeveelheid plastic afval.

‘Ons actieplan geeft richting voor het terugdringen van de hoeveelheid plastic verpakkingsafval’, zegt Mark Schneider, CEO van Nestlé, dat tussen 2020 en 2025 het gebruik van niet of moeilijk te recyclen plastic verpakkingsmateriaal wereldwijd wil afbouwen. ‘Hoewel we zoveel mogelijk recyclen, weten we dat we zelfs door 100% te recyclen de problemen rondom het plastic afval niet voldoende kunnen aanpakken. We moeten de grenzen verleggen en meer doen. We geloven in de waarde van recyclebare en composteerbare, op papier gebaseerde materialen, evenals biologisch afbreekbare polymeren, met name op plekken waar geen recyclinginfrastructuur bestaat.’

Concrete stappen
Het bedrijf wil concrete stappen maken om alternatieve materialen te gaan gebruiken. Één van de eerste stappen is dat het bedrijf vanaf februari plastic rietjes door rietjes gaat vervangen door andere materialen, zoals papier en andere innovatieve ontwerpen, om zwerfafval te verminderen.
Verder wil het in het eerste kwartaal van 2019 beginnen met het introduceren van een papieren verpakking voor Nesquik. In de tweede helft van 2019 volgen de tussendoortjes van YES!. Smarties begint in 2019 met het uitrollen van plasticvrije verpakkingen en Milo zal in 2020 papieren zakjes introduceren.
Nestlé Waters verhoogt het gerecyclede PET-gehalte in zijn flessen wereldwijd tot 35% in 2025. De verhoging in de Verenigde Staten bedraagt 50%, waarbij de focus op het merk Poland Spring komt te liggen. Nestlé Waters zal het gerecyclede PET-gehalte voor zijn Europese merken Acqua Panna, Buxton, Henniez en Levissima in 2025 ook verhogen tot 50%.

Partners
Voor de ontwikkeling van alternatieve verpakkingsmaterialen ziet topman Schneider samenwerking als absoluut noodzakelijk. ‘Het probleem rondom plastic afval kent vele aspecten en de aanpak vereist een holistische visie en weldoordachte inspanning.’
Het eigen Nestlé Institute of Packaging Sciences, bijvoorbeeld, onderzoekt op papier gebaseerde materialen en biologisch afbreekbare/composteerbare polymeren die ook recyclebaar zijn. Dit kan een waardevol alternatief zijn op plaatsen waar nog geen recyclinginfrastructuur bestaat.
Verder is het bedrijf een wereldwijde samenwerking aangegaan met Danimer Scientific om een biologisch afbreekbare en recyclebare waterfles te ontwikkelen.
Nestlé werkt ook samen met PureCycle Technologies om gerecycled polypropyleen (PP) te produceren dat geschikt is voor gebruik bij levensmiddelen. PureCycle Technologies ontwikkelt recyclingtechnologieën die kleur, geur en verontreinigingen uit plastic afvalgrondstoffen verwijderen.

STOP
De brand owner participeert in het Project STOP een initiatief dat in 2017 in Indonesië werd gelanceerd. Het gaat partnerschappen met steden en regeringen in Zuidoost-Azië aan, om te voorkomen dat er nog meer plastic in de oceaan terechtkomt. Project STOP maakt duurzame, circulaire en goedkope afvalverwerkingssystemen die afval zo bruikbaar mogelijk maken. Het ondersteunt de vele bestaande lokale initiatieven en particuliere afvalverzamelaars in de kustgebieden van Indonesië. De komende maanden zal Nestlé de lessen van dit project naar andere landen waar het bedrijf actief is overbrengen, in een poging om ook in die markten de hoeveelheid plastic terug te dringen.

www.nestle.nl

Artikel delen