Nederlands bierflesje geëerd met internationale Award

Nederlands bierflesje geëerd met internationale Award

De Bruine Nederlandse Retourfles (BNR) - het alom bekende Nederlandse bruine bierflesje - heeft de European Refillable Award in de wacht gesleept. Deze prijs is uitgereikt tijdens de 8e European Reuse Conference over herbruikbare verpakkingen in Berlijn op dinsdag 6 juli.

Op de hoogte blijven van nieuwe verpakkingsontwikkelingen? Vraag hier een VerpakkingsManagement proefabonnement aan.


De Bruine Nederlandse Retourfles (BNR) is erkend met de European Refillable Award 2021.
De Bruine Nederlandse Retourfles (BNR) is erkend met de European Refillable Award 2021.

Tijdens de award-uitreiking op de European Reuse Conference heeft de jury toegelicht dat de BNR deze prijs krijgt, omdat de retourfles een lange historie kent. Het systeem is in de tachtiger jaren ontstaan en er treden nog steeds nieuwe deelnemers toe.

BNR: uniek licentiesysteem

De BNR-fles kent een uniek licentiesysteem, dat beheert wordt door Nederlandse Brouwers, met onder andere een pooling van het schoonmaaksysteem van de flessen en afspraken over het gebruik van de flessen om de kwaliteit hoog te houden. Met een marktaandeel tussen de 45-55% en meer dan 35.000 punten waar de fles kan worden ingeleverd, speelt de BNR-fles een belangrijke rol op de Nederlandse biermarkt. De jury wees ook op de belangrijke milieuvoordelen die het gebruik van de BNR-fles oplevert. Eén fles vervangt 20 eenmalig te gebruiken flesjes. Hierdoor worden niet alleen grondstoffen bespaard, maar bijvoorbeeld ook transportkosten. De fles hoeft niet per definitie terug naar de brouwerij waar hij vandaan komt, maar kan ook door een brouwer vlakbij het innamepunt worden hergebruikt.

Ontstaan door dreigend glastekort


Het bekende bruine bierflesje is erkend met de European Refillable Award 2021.
Het bekende bruine bierflesje is erkend met de European Refillable Award 2021.

‘De BNR-fles is bij ons zo ingeburgerd dat we bijna zijn vergeten hoe uniek deze fles en het hergebruiksysteem dat daarbij hoort, in de wereld is. De European Refillable Award bevestigt dat unieke weer eens. We zijn zeer trots op deze prijs’, zegt Lucie Wigboldus, directeur Nederlandse Brouwers. ‘De BNR-fles is in de jaren tachtig ontwikkeld door een aantal grote brouwers om een gezamenlijk antwoord te hebben op het dreigende glastekort. Door allemaal dezelfde fles te gebruiken en deze tot 40x opnieuw te vullen, hoeven er vele malen minder flessen te worden ingekocht en kan de fles door iedere brouwer die gebruik maakt van de fles weer worden hergebruikt. Doordat er onder andere goed gebruik wordt gemaakt van goed afwasbare lijmen en etiketten, gaan er weinig flessen verloren. Vandaag de dag zorgt de BNR-fles er mede voor dat de CO2-footprint van de Nederlandse bierflessen tot een absoluut minimum wordt beperkt. Dat draagt eraan bij dat de biersector gerekend mag worden tot de koplopers in duurzaam verpakken. Het klassieke flesje is meer dan ooit van deze tijd.’

Bredere inzet BNR-fles

‘De BNR-fles heeft als één van de weinige hervulbare verpakkingsmaterialen de tand des tijds glansrijk weten te doorstaan’, aldus Eric Veldwiesch, manager Duurzaamheid & Ketenbeheer Nederlandse Brouwers. ‘Met de toenemende aandacht voor hervulbare verpakkingsmaterialen, kijken we of de BNR-fles voor nog meer brouwerijen aantrekkelijk gemaakt kan worden. Voor kleinere brouwerijen is het investeren in een spoelfaciliteit vaak niet mogelijk, waardoor men geen gebruik kan maken van hervulbare flessen. Er worden nu, onder andere met subsidie vanuit Circulaire Ketenprojecten van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, onderzoeken gestart naar de mogelijkheden of de brouwers onderling tot een oplossing zouden kunnen komen waarbij de BNR-fles breder ingezet kan worden. Tegelijkertijd werken we met de supermarkten samen om de flessen nog effectiever in te zamelen. De flessen kunnen hierdoor nog vaker worden hergebruikt, de milieu-impact neemt hierdoor verder af en het systeem wordt efficiënter.’

Klimaatvriendelijke alternatieven

Afgelopen dinsdag vond in Berlijn de 8e European Reuse Conference plaats met als centrale thema dat eenmalige consumentenverpakking bijna overal, voor bijna alle producten, kunnen worden vervangen door klimaatvriendelijke herbruikbare alternatieven. Deze conferentie wordt jaarlijks georganiseerd door Environmental Action Germany (DUH), de European Federation of Associations of Beer and Beverages Wholesalers (CEGROBB), de Association of Private Breweries Germany en het Reloop Platform. Tijdens de conferentie zijn innovatieve herbruikbare oplossingen voor drankflessen, meeneemdozen, koffiebekers en herbruikbare verpakkingen voor cosmetica en desinfectiemiddelen gepresenteerd die het eenvoudig maken om eenmalig gebruik te vervangen door herbruikbare producten.

Artikel delen