Nagellak verpakt met PCR plastic

Nagellak verpakt met PCR plastic

Het cosmeticabedrijf cosnova zet sinds kort post-consumer recyclaat (PCR plastic) in voor haar nagellak en lipgloss verpakkingen. De ontwikkeling is gedaan in samenwerking met recyclingbedrijf Interseroh die hiervoor post-consumer recyclaat (PCR) uit de Duitse ‘Gelber Sack’ gebruikt. Cosnova heeft als doel om in 2025 ten minste 50 procent van alle verpakkingen uit gerecycled plastic te produceren.

Het in Sulzbach gevestigde beautybedrijf cosnova meldt dat zij de eerste onderneming is die post-consumer gerecycled plastic (PCR) uit de Duitse ‘Gelber Sack’/gele afvalcontainer gebruikt in de verpakkingen voor haar make-up.
Het gerecyclede plastic Procyclen wordt door Interseroh geproduceerd volgens strenge kwaliteitsnormen, met plastic afval dat wordt ingezameld via het duaal systeem van de Duitse afvalinzamelingsindustrie:
Sinds het voorjaar van 2021 gebruikt cosnova dit recyclaat in de verpakking van haar merken Essence en Catrice. Naast de nagellakken wordt de lipgloss van essence nu ook voorzien van een dop die gemaakt is van Procyclen dat 94 procent PCR bevat. Met deze overstap bespaart cosnova ongeveer 132 ton nieuw plastic per jaar.


Lipgloss met PCR plastic verpakt

Nagellag verpakt in PCR plastic

Recycling van PCR plastic

Met zijn bekroonde Recycled Resource-proces bewijst Interseroh dat PCR plastic een volwaardige vervanger kan zijn van nieuw plastic en tegelijkertijd het milieu minder belast. ‘De speciaal voor cosnova ontwikkelde samenstelling bevat meer dan 94 procent post-consumer materiaal en werd door toevoeging van een minimum aan additieven exact op de wensen van de klant afgestemd’, zegt Manica Ulcnik-Krump van Interseroh. ‘Op deze manier voldoet het recyclaat aan alle kwaliteitsverwachtingen op het gebied van kleur, mechanische duurzaamheid, stabiliteit bij verwerking en de zuiverheid van het materiaal, en voldoet zo ook aan de hoge eisen voor make-up.’

Normen

Cosnova zet zich samen met andere partners in de sector in voor het vaststellen van recyclingnormen in de cosmetica-industrie. Het feit dat deze normen tot nu toe ontbraken, maakt het gebruik van recyclaten in cosmetica uiterst moeilijk. Als er al gerecycled plastic wordt gebruikt, is dit gerecycled PET dat is goedgekeurd voor gebruik in levensmiddelen en dus ook mag worden gebruikt in cosmeticaverpakkingen die in contact komen met het product. ‘Des te trotser zijn wij op het gebruik van het gekwalificeerde recyclaat dat speciaal voor ons wordt gemaakt van polypropyleen (PP) verkregen uit de gele afvalcontainer’, zegt Cosnova. ‘De doppen van de verpakkingen waarvoor dit materiaal wordt gebruikt, komen niet in contact met het product, waardoor het bijzonder geschikt is als pilotproject dat als voorbeeld dient voor andere projecten.’