Melk per koe apart verwerkt en verpakt

Melk per koe apart verwerkt en verpakt

Veehouder Matthijs Baan speelde met het idee om de melk van elke koe in een eigen verpakking af te vullen. Hij is hiervoor gestart met ElkeMelk en speelt daarmee in op de groeiende belangstelling voor lokale producten van bekende herkomst. Samen met TOP BV uit Wageningen heeft Baan een compleet nieuwe proceslijn ontwikkeld om de traceerbare melk mogelijk te maken.

Het idee achter ElkeMelk is ontstaan doordat de melk van elke koe een beetje anders smaakt. De melk per koe apart verwerken geeft de melk een meer natuurlijke beleving dan de gestandaardiseerde, gehomogeniseerde en gefractioneerde melk van de normale fabrieksprocessen.
Voor het melkpasteurisatieconcept ElkeMelk heeft TOP BV een volledig nieuw proces ontwikkeld: een nieuwe pasteurisatiemachine in combinatie met een vuller en een intelligent softwaresysteem. Samen met het melkveebedrijf is de naadloze aansluiting op de melkrobots uitgewerkt. Bovendien is het systeem klein genoeg gehouden om goed te werken binnen de beperkte ruimte van het food grade gebied op het bedrijf.
De pasteur is ontworpen als een op zichzelf staande eenheid die geschikt is voor kleine voedselproducenten die op zoek zijn naar een professionele industriële machine voor de pasteurisatie van verschillende vloeibare voedingsmiddelen zoals vruchtensappen, smoothies, enz. De vuller is ontworpen met GKS en werkt in lijn met de pasteur. De automatische in- en uitvoer van flessen maakt het mogelijk dat één persoon zowel de vuller als de pasteur kan bedienen.

Virgin PET
ElkeMelk maakt gebruik van recyclebaar virgin PET. ‘We hebben hierbij vooral gekeken wat milieutechnisch de beste oplossing was. Gerecycled PET vonden we te weinig milieuwinst toevoegen en daarbij is het voor melk wel erg belangrijk dat het niet bruin of blauw verkleurd door de verpakking’, aldus Baan.
Het design van de verpakking is gedaan door Gerjans, Studio Selma en Matthijs Baan zelf.

www.elkemelk.nl

Artikel delen