Meer dan helft voedingsmiddelen verkeerde claim

Meer dan de helft van de voedingsmiddelen in Nederlandse supermarkten bevat een verkeerde voedingsclaim. Dit concludeert de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) uit een onderzoek dat ze onlangs uitvoerden.

 

Uit het onderzoek bleek dat op 57% van de ge�tiketteerde voedingsmiddelen minimaal ��n voedingsclaim niet conform de nieuwe verordening was vermeld. �Dit wijst erop dat veel producenten hun etikettering nog niet hadden aangepast aan de eisen voor voedingsclaims�, aldus de VWA.

Sinds 1 juli 2007 is er een nieuwe Europese claimverordening. Hierdoor gelden voor alle lidstaten dezelfde regels voor de vermelding van voedings- en gezondheidsclaims op etiketten van voedingsmiddelen. Op 31 juli 2009 zijn de overgangstermijnen voor voedingsclaims voorbij en moeten alle voedingsclaims (op een enkele uitzondering na) voldoen aan de claimverordening. De VWA onderzoekt of de situatie inmiddels verbeterd is en zal vanaf nu producenten direct schriftelijk waarschuwen wanneer voedingsclaims niet aan de verordening voldoen.

 

Voedingsclaims suggereren of stellen dat een levensmiddel bepaalde heilzame voedingseigenschappen heeft, zoals bijvoorbeeld �50 procent minder vet� of �light�.

www.evmi.nl

Reacties

Reactie toevoegen