Kwaliteitsstandaard groente- en fruitdozen

Kwaliteitsstandaard groente- en fruitdozen

Onlangs is op de Fruit Logistica in Berlijn (5-7 februari) de CFQ-standaard gelanceerd door GroentenFruit Huis en Corrugated Benelux Association (CBA). Common Footprint Quality (CFQ) is de nieuwe kwaliteitsstandaard voor groente- en fruitdozen van golfkarton en massief karton.

Op de hoogte blijven van nieuwe verpakkingsontwikkelingen?

Dozen met het CFQ-logo zijn geschikt voor de distributie en het transport van groenten en fruit. Een onafhankelijk auditbureau controleert de CFQ-standaard. Dit garandeert dat dozen die onder het CFQ-logo worden geproduceerd ook daadwerkelijk voldoen aan de standaardisatie specificaties en kwaliteitseisen.

‘Het standaardiseren van verpakkingen biedt bovendien voordelen bij het samenstellen van mixpallets. Dozen die onderling goed stapelbaar zijn, bieden een steviger palletopbouw’, zegt Wim Rodenburg van GroentenFruit Huis. ’Ondernemers kunnen bovendien makkelijker schakelen tussen verschillende layouts dankzij een standaard maatvoering van dozen’, vervolgt Rodenburg.

‘Vergroten van de duurzaamheid stond voorop bij het ontwikkelen van de CFQ-standaard. Hierbij is rekening gehouden met zo min mogelijk gebruik van karton, waarbij een maximale stevigheid kan worden gegarandeerd, de meest efficiënte beladingsgraad, onderlinge stapelbaarheid en geschiktheid voor de specifieke groenten of fruit. Daarmee heeft iedere schakel in de keten een voordeel van producent tot retailer’, aldus Peter van Ostaijen, directeur van de brancheorganisatie voor de golfkarton (CBA).

Artikel delen