Kleur van pakje sigaretten misleidend

Het uiterlijk van en de tekst op sigarettenpakjes kunnen misleidend werken. Ook subtiele teksten zoals �zacht van smaak� kunnen rokers om de tuin leiden, blijkt uit onderzoek van de Britse Universiteit van Nottingham.

 

Wetenschappers van de Britse Universiteit van Nottingham lieten achthonderd volwassenen en vijfhonderd tieners pakjes sigaretten zien. Volgens de ondervraagden bevatten de sigaretten in lichtgekleurde pakjes minder teer dan de sigaretten in donkere pakjes.

Daarnaast stelde 53 procent van de volwassenen dat een pakje Marlboro met een goud label minder gevaar oplevert voor de gezondheid dan andere sigaretten. Bijna een derde dacht makkelijker te kunnen stoppen met de 'gouden' sigaretten dan met die van Marlboro met een rood label. De sigaretten in lichtgekleurde pakjes bevatten volgens de ondervraagden minder teer dan sigaretten in donkere pakjes. Pas toen de onderzoekers blanco pakjes lieten zien, vielen de vooroordelen over de sigaretten weg.

 

Sinds 2002 is het in de EU illegaal om op pakjes sigaretten te zetten dat ze minder schadelijk voor de gezondheid zijn dan andere merken. Teksten als �weinig teer�, �licht� en �mild� zijn verboden. Deze regels zijn volgens de onderzoekers echter onvoldoende om te voorkomen dat rokers misleid worden.

Tags (taxonomy): 

Reacties

Reactie toevoegen