Kans op statiegeld kunststofflesjes in 2021

Kans op statiegeld kunststofflesjes in 2021

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft met de verpakkingsindustrie een afspraak gemaakt dat er vanaf 2021 statiegeld komt op kleine plastic flessen, tenzij de sector er voor die tijd in slaagt de hoeveelheid kunststof flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent te verminderen. Daarnaast moet 90 procent van deze flessen worden hergebruikt. Lukt dat niet de komende drie jaar, dan komt er statiegeld op kunststof flesjes.

Jaarlijks komen er tussen de 50 en 100 miljoen kunststof flesjes in het zwerfafval. De Kamer wil hier wat aan doen. ‘Statiegeld helpt, dus ik ga statiegeld op kleine flesjes in gang zetten’, zegt Van Veldhoven. ‘Als een andere aanpak sneller hetzelfde resultaat boekt, is statiegeld niet nodig. Uiteindelijke doel is om van oude flesjes weer nieuwe flesjes maken.’

10 tot 15 cent
Van Veldhoven denkt aan 10 tot 15 cent statiegeld op kleine plastic frisdrank- en waterflessen tot één liter, die bij supermarktenen moeten worden ingezameld. Van Veldhoven wil ook dat de verpakkingsindustrie een betere kwaliteit kunststof gaat gebruiken, zodat er meer kan worden gerecycled. Fabrikanten die goede kunststof gebruiken wil ze minder laten betalen en producenten van moeilijk recyclebare verpakkingen moeten meer betalen.

'Onhaalbaar'
Geert Bergsma, afvalexpert bij onderzoeksbureau CE Delft zegt in de Volkskrant dat 70% minder kunststofflessen in het zwerfafval onhaalbaar is zonder statiegeld en dat het tweede doel, 90% recycling, zonder statiegeld ook onhaalbaar is. Het bedrijfsleven lijkt er dus op dat het bedrijfsleven voor een onmogelijke opdracht staat.
Op 15 maart debatteert de Tweede Kamer over het statiegeld op blikjes en kunststof flesjes.

www.tweedekamer.nl

 

Artikel delen